Campania de combatere a violenţei organizată de Uniunea Femeilor şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bihor, cu sprijinul autorităţilor locale şi judeţene, se desfăşoară în aceste zile în mai multe unităţi de învăţământ din municipiul Oradea şi din judeţ, precum şi în diverse instituţii sociale şi culturale reprezentative. Ofensiva nonviolenţei are loc prin dezbateri tematice, spectacole muzical artistice, seri culturale, concursuri educative, întâlniri de suflet, mese rotunde, lansări de carte, concursuri de scenete, colaje, fotografii, psihodramă etc., fiind motivate de sloganul: „Oferă o floare, un cântec, nu o palmă”.
Sub coordonarea preşedintelui onorific al organizaţiei, ing. Mioriţa Săteanu, echipa de proiect din cadrul Uniunii Femeilor a desfăşurat deja peste 20 de astfel de manifestări având ca grupuri ţintă persoane din diverse medii sociale, culturale sau educative, de la copii de vârsă şcolară mică până la pensionari, de la persoane angrenate în procesul de educaţie până la cei privaţi de libertate în urma săvârşirii unor acte cu caracter violent. Comunicarea interetnică şi înlăturarea stărilor de posibilă neînţelegere dintre locuitorii de diferite etnii ai municipiului Oradea constituie unul dintre punctele aflate pe ordinea de zi a agendei campaniei antiviolenţă. În acest sens, în cursul zilelor de marţi şi miercuri, 2 respectiv 3 decembrie, au avut loc întâlniri cu membrii Asociaţiei Pensionarilor Maghiari din Partium, respectiv cei ai Forumului Democrat German.
Abordarea interreligioasă a problemei violenţei s-a concretizat printr-o serie de mese rotunde şi discuţii interactive despre conflictul dintre generaţii, respectul dintre membrii familiei, credinţa care menţine atmosfera de bună înţelegere în familie.
La acest proiect de mare amploare participă elevi de la Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”, Şcoala Gimnazială nr. 11, Liceul Teoretic German „Fr. Schiller”, Şcoala Gimnazială nr. 16, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, Colegiul Tehnologic „Transilvania”, Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, Centrul şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 Tileagd, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, Seminarul Greco Catolic, Colegiul Tehnic „Andrei Şaguna”, Liceul Tehnologic „George Bariţiu”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Palatul Copiilor şi Elevilor Bihor, în total fiind implicaţi în activităţi peste 1.000 de copii şi tineri. La realizarea lui şi-au adus aportul şi alte instituţii de cultură şi sociale, precum Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”, corala „Voces” a Consiliului Judeţean Bihor etc.
Campania de combatere a violenţei continuă pe parcursul a încă o săptămână, până în data de 10 decembrie, când va avea loc concursul echipajelor de scenete din unităţile de învăţământ liceale cu tema „Să exmatriculăm violenţa din viaţa noastră” şi reuniunea de final a participanţilor la campanie, eveniment ce urmează să se desfăşoare la Palatul Copiilor şi Elevilor. Totodată, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” va găzdui expoziţia cu desene şi colaje antiviolenţă aparţinând elevilor din şolile participante, expoziţie dotată cu premii şi diplome.

Mihaela Dindelegan,
Vicepreşedinte al Uniunii Femeilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam