În România, în fiecare an tuberculoza ucide 1.100 de persoane și atinge alte 16.000, majoritatea din rândul populației tinere și active. Pacienții, deşi au o mare nevoie de suport psihologic și asistență socio-profesională ca să facă față bolii și efectelor adverse ale tratamentului ori să se poată reintegra social și profesional, extrem de rare ori primesc acest ajutor. Mai mult decât atât, milioane de români sunt expuse la tuberculoză (TB) și riscă să o dezvolte, căci populația nu este informată cu privire la afecțiune și la ușurința cu care se poate infecta. România este țara cea mai afectată de tuberculoză dintre ţările Uniunii Europene. Insuficientele măsuri de prevenire și control al tuberculozei, reglementate prin lege, precum și deficitul grav de fonduri alocate controlului TB sunt principalele probleme care nu doar împiedică eradicarea tuberculozei în țara noastră, ci amenință să facă din România focar de infecție pentru Europa.

În cadrul proiectului 53 de pacienti cu tuberculoză au participat saptamânal la grupuri de psihoeducație și grupuri de reintegrare socio-profesională. Pacienții care au participat la grupuri au primit câte două pachete sociale cu alimente si obiecte de igienă
Au fost realizate doua mese rotunde la care au participat membrii asociației, pacienți si reprezentanți ai DSP Bihor si DGASPC Bihor. Pacienții și reprenzentanții acestoara au semnalat problemele cu care se confruntă și impreuna cu reprezentanții autoritatilor au incercat sa gaseasca soluții. Discuțiile s-au axat în special pe reintegrarea socio-profesională a pacienților cu tuberculoză. În cadrul celei de-a doua mese rotunde echipa de proiect a solicitat DSP si DGASPC încheierea unor acorduri de parteneriat. Campania de informare din cadrul proiectului s-a desfasurat in 3 orase din județ si anume: Salonta, Beiuși și Oradea. În timpul campaniei s-au imparțit cei 5000 de fluturasi cu informații despre tuberculoză, iar voluntarii și membrii ASPTMR filiala Oradea au discutat cu persoanele interesate. Tot ca parte a campaniei de informare, au fost realizate 150 de postere cu scopul de a reduce stigmatizarea pacenților cu tuberculoza.
Cu ajutorul proiectului O viaţă fară stigmă pentru pacienţii cu tuberculoză, a crescut capacitatea organizațională a ASPTMR filiala Oradea prin achiziția de echipamente, prin realizarea paginii de internet http://www.asptmr-oradea.ro/ și prin realizarea planului strategic al organizației

Proiectul O viaţă fară stigmă pentru pacienţii cu tuberculoză a fost implementat de Asociaţia pentru sprijinirea pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă (ASPTMR) filiala Oradea pe o perioadă de 9 luni şi finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Valoarea totală a proiectului a fost 24 660 euro, din care 22 190 euro reprezentând finanţarea nerambursabilă.

“A fost primul proiect implementat de colegele mele de la ASPTMR Oradea, a fost o provocare pentru ele și ma bucur ca au reușit să o duca la capăt. Proiectul a avut o componentă importantă de dezvoltare organizațională care a ajutat mult ASPTMR Oradea, organizație relativ nouă, înființată in anul 2014. Este foarte important că în cadrul proiectului s-a lucrat cu direct cu pacienții iar în cadrul grupurilor de reintegrare socio-profesională, psihologul a reușit să-i ajute sa treacă peste perioada de autoizolare din cauza bolii. O parte dintre beneficiari s-au reintegrat profesional și au reușit să gasească soluții de reconversie profesională dacă nu s-au mai putut întoarce la vechiul loc de muncă din cauza recomandarilor medicale post tratament. M-am bucurat să observ o deschidere la colaborare din partea autorităților locale și ma refer la DSP Bihor si DGASPC Bihor. Vreau să amintesc și buna colaborare pe care am avut-o cu Programul Național de Supraveghere și Control a Tuberculozei. În final vreau sa exprim disponibilitatea ASPTMR filiala Oradea de a colabora cu autoritațile în vederea rezolvării problemelor cauzate de tuberculoză și în vederea reintegrării socio-profesionale a pacienților cu tuberculoză”, afirmă Ştefan Răduţ, fost pacient cu tuberculoză multidrog-rezistentă, vicepreşedintele ASPTMR şi coordonatorul proiectului.

Pentru detalii, contactați:
Ștefan Răduț, Coordonator proiect, Vicepreședinte ASPTMR
stefan.radut@asptmr.ro 0720 156 158

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam