In intervalul 28.05.2015 ora 10:00 – 29.05.2015 ora 12:00 pe râul Barcău, aval de localitatea Balc (judeţul Bihor), pe râul Crişul Negru, pe sector aval de localitatea Talpoş (judeţele Bihor şi Arad) şi pe afluentul său Holod (judeţul Bihor) sunt prognozate creşteri de debite şi niveluri cu depăşirea COTELOR DE ATENŢIE ca urmare a propagării viiturilor formate anterior.

La ora actuală, din cele 13 staţii hidrometrice, care înregistrau ieri depăşiri ale cotelor de apărare, se mai înregistrează depăşiri pe: valea Holod, în localitatea Holod (16 cm depăşire Cota de Atenţie), pe valea Checheţ, în localitatea Chileşti (38 cm depăşire Cotă de Atenţie) şi pe râul Barcău, în localitatea Balc (19 cm depăşire Cotă de Atenţie)

La primele ore ale dimineţii, ora 3, răurile Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru şi Topa ieşeau de sub incidenţa codului galben şi portocaliu. La Vadul Crişului, râul Crişul Repede a înregistrat un debit de 115mc/s, adică aproximativ de 3 ori mai mare decât debitul mediu aferent lunii mai. Însă, unda de viitură nu s-a atenuat definitiv, astfel încât, în următoarele ore , sunt aşteptate creşteri de nivele şi debite pe aceste cursuri de apă.

„ În urmă precipitaţiilor căzute în zona localităţii Hidişel, nivelul râului Topa a crescut într-un ritm alert, astfel încât, la ora 18 avea depăşită ultima cotă, şi anume Cota de Pericol punând în pericol podul şi terenurile agricole din localitate. În mai puţin de 6 ore nivelul apei a scăzut semnificativ. Revărsările, de scurtă durată, nu au produs pagube semnificative.” Dorel Dume , director A.B.A Crişuri.

Pe tot parcursul avertizărilor hidrologice, specialiştii A.B.A Crişuri au făcut măsurători şi monitorizări în regim special astfel încât datele hidrologice să ajungă prompt la toate instituţiile responsabile cu intervenţia în caz de inundaţii.

În funţtie de evoluţia evenimentelor vom reveni.

COD GALBEN: Risc de viituri sau cresteri rapide ale nivelului apei neconducând la pagube semnificative, dar necesită o vigilenţă sporita în cazurile de activităţi sezoniere şi/sau expuse la
inundaţii. Depasire COTE DE ATENTIE (CA);

COD PORTOCALIU: Risc de viituri generatoare de revarsari importante susceptibile de a avea impact semnificativ asupra vietii colectivitatilor si sigurantei bunurilor si persoanelor. Depasire
COTE DE INUNDATIE (CI);

COD ROŞU: Risc de viituri majore. Ameninţare directă si generalizată asupra siguranţei persoanelor si bunurilor. Depasire COTE DE PERICOL (CP).

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri
Str. Ion Bogdan, nr. 35, 410125 Oradea,Tel: (0259) 442 033; (0259) 443 892; Fax: (0259) 444 237
Birou Relaţii cu Presa
Anca MIHOCIU
E:mail: presa_abacrisuri@yahoo.com
Tel: 0746/179564

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam