Editura Ratio et Revelatio din Oradea prezintă volumul “Dostoievski văzut de contemporanii săi”, în traducerea din rusă a lui Ciprian Nițișor și Mihnea Moroianu. Evenimentul va avea loc la librăria Humanitas din Oradea, în data de 6 mai, ora 18. Invitați: scriitorul Ioan F. Pop și criticul Ion Simuț.

Textele reunite în acest volum sînt pentru prima dată traduse în românește. În ediţia de faţă, adresată nu specialiştilor, ci marelui public interesat de personalitatea ieşită din comun a scriitorului, ne-am propus o selecţie reprezentînd mai puţin de jumătate din materialul ediţiilor ruse, dar oferind, sperăm, evocările cele mai inspirate, mai concludente şi mai convingătoare ale omului Dostoievski, în diversele ipostaze şi metamorfoze ale biografiei sale atît de bogate în cotituri radicale şi peripeţii de un dramatism egal cu cel al romanelor sale (de la orizontul patriarhal al copilăriei şi adolescenţei, la anii petrecuţi în şcoala de ingineri militari, debutul furtunos în literatură, de la tragica înscenare a execuţiei din piaţa Semionovski, la ocna şi surghiunul în Siberia, cele două căsătorii, eşecul carierei de redactor de reviste culturale la Petersburg, epoca marilor romane ‒ pînă la apoteoza finală a discursului despre Puşkin şi sfîrşitul care a urmat la scurtă vreme după acest triumf). Nu în ultimul rînd, materialele diverşilor memorialişti reuniţi aici oferă cititorilor noştri un tablou surprinzător prin consistenţă şi obiectivitate al societăţii ruse din deceniile 4-8 ale secolului XIX, decenii reprezentînd, după cum se ştie, perioada de maximă înflorire a unei literaturi prin care Rusia însăşi avea să exercite asupra Occidentului o fascinaţie rămasă fără egal.
Instrument indispensabil pentru studierea biografiei şi personalităţii marelui romancier, prima ediţie a lucrării Dostoievski în amintirile contemporanilor a apărut în două volume la Moscova în anul 1964, îngrijită şi comentată de cunoscutul cercetător al vieţii şi operei dostoievskiene, A.S. Dolinin. O a doua ediţie, uşor adăugită, dar deja cu menţionarea numelui primului antologator doarîn secţiunea notelor finale, a apărut în 1990, sub îngrijirea lui K. Tiunkin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam