City-managerul Primăriei Oradea, Eduard Florea, împreună cu directorul Directiei Economice din Primăria Oradea – Nadia Haș și cu directorul adjunct – Sorin Iacob au susținut azi, 5 octombrie 2015, o conferință de presă în care au prezentat proiectul de taxe și impozite pe anul 2016, principalele modificări pe care le aduce noul Cod Fiscal și modul în care aceste modificări influențează taxele și impozitele datorate de orădeni.
”Ceea ce este important și ceea ce ne dorim anul acesta este ca valorile impozabile, cotele, procentele să fie menținute, iar acolo unde Codul Fiscal aduce modificări de substanță e firesc ca acestea să se regăsească și la nivel local”, a spus în deschiderea conferinței city managerul Eduard Florea.
Printre elementele de noutate aduse de noul cod fiscal se numără: impozitarea clădirilor în funcție de folosința lor, eliminarea din categoria scutirilor a terenurilor de sub construcții, calcularea impozitelor în funcție de suprafața construită și nu în funcție de suprafața utilă cum era până acum, supraimpozitarea terenurilor și construcțiilor neîngrijite.
Proiectul de taxe și impozite locale pentru anul 2016 urmează să fie supus dezbaterii publice, el putând fi consultat pe site-ul Primăriei Oradea – www.oradea.ro , după care în luna noiembrie 2015 urmează să fie supus aprobării Consiliului Local.
Nadia Haș a vorbit despre cotele impuse autorităților locale de noul Cod Fiscal. Astfel, în cazul proprietarilor care și-au închiriat clădirile sau o parte din acestea unor societăți care desfășoară activități economice, aceștia vor datora la bugetul local un impozit, al cărui coeficient de calcul crește potrivit noului Cod Fiscal de la 0,1 la 1% din valoarea clădirii.
”Această impozitare în funcția de folosința clădirii va fi o provocare pentru organele fiscale. În baza noastră de date nu avem informații despre modul în care este folosită o clădire, prin urmare va trebui să completăm baza de date și cu astfel de informații”, a spus city-managerul Eduard Florea.
Aceste schimbări legislative vor aduce o creștere a bugetului local de aproximativ 2% din totalul veniturilor proprii.
”Schimbarea modului de calcul a impozitului în funcție de suprafața construită a imobilului aduce o majorare a impozitului datorat, respectiv un total de circa 2, 5 milioane lei la bugetul local. Partea care rezultă din impozitarea terenurilor de sub construcții va aduce încă 2, 5 milioane lei, deci un total de 5 milioane lei, sume suplimentare la buget”, a completat city-managerul Eduard Florea
Eliminarea din categoria scutirilor a terenurilor de sub construcții va afecta valoarea impozitului, însă nu se poate preciza un procent al creșterii, întrucât situația și suprafețele diferă de la un proprietar la altul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam