Ambrozia este una dintre cele mai supărătoare plante din cauza puternicului său efect alergen, ea înflorind între sfârşitul lui iulie şi sfârşitul lui septembrie, perioada cea mai periculoasă pentru oamenii suferinzi de alergie.
Primăria Oradea a curăţat suprafeţele sale de această plantă, prin lucrări de cosiri de două ori pe lună pe domeniul public. Suprafaţa ocupată cu spaţii verzi pe care se realizează cositul este de 1.103.000 mp, care cuprinde alineamente verzi, scuaruri, parcuri etc.
De la începutul anului 2015, Poliţia Locală Oradea a demarat acţiuni de antrenare a tuturor deţinătorilor legali, cât şi a administratorilor terenurilor şi spaţiilor verzi infestate cu această plantă alergenă – ambrozia. În perioada 01.06.2015 – 01.09.2015, au fost identificate un număr de 1121 de terenuri pe care creştea ambrozia. Astfel, în scopul salubrizării terenurilor respective, au fost somate 931 de persoane fizice şi juridice, deţinători ai terenurilor.
În următoarea etapă s-a verificat ducerea la îndeplinire a celor prevăzute în avertismente, fiind întocmite un număr de 351 de procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, cu sancţiunea principală de avertisment şi măsura complementară de salubrizare a terenurilor, cu termen între 5 şi 10 zile calendaristice de la luarea la cunoştinţă a procesului-verbal. Ca urmare a neconformării avertismentelor aplicate, au fost întocmite, până în prezent, 94 de procese-verbale având ca sancţiune principală amenda contravenţională, cu suma totală în valoare de 99.000 lei.
Menţionăm că, în urma demersurilor succint prezentate mai sus, un procent de aproximativ 60% din proprietari s-au conformat în ceea ce priveşte salubrizarea terenurilor.
Referitor la diferenţa de terenuri nesalubrizate, în proporţie de aproximativ 40%, procedurile continuă în prezent, acestea având termen de finalizare la sfârşitul lunii septembrie 2015.
Poliţia Locală Oradea recomandă în continuare proprietarilor şi deţinătorilor legali ai terenurilor neîntreţinute, infestate cu această plantă alergenă, să ia toate măsurile necesare de salubrizare a acestor zone, în caz contrar fiind pasibili de sancţiuni cu amenzi de la 200 la 2.500 lei.

Cu stimă,
Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam