Hidrologii români şi maghiari măsoară debitele celor mai importante râuri din bazinul hidrografic Crişuri.
Începând de azi, 9 iunie 2015, timp de două zile, hidrologii români, alături de partenerii din Ungaria, măsoară debitele de pe râul Barcău, în localităţile Sălard şi Kismarja (HU). Programul de măsurători va continua toată luna şi în Oradea, pe Crişul Repede, în Zerind, pe Crişul Negru şi în Chişineu Criş, pe Crişul Alb.
Anual, în secţiuni prestabilite, se fac măsurători comune româno-ungare pentru determinarea debitului apei. Acest lucru se obţine prin măsurarea adâncimi, lăţimii şi vitezei cursului de apă. Fiecare echipă foloseşte propria aparatură şi utilizează programe şi metodologii diferite de calcul. La final, se confruntă datele obţinute, atât de hidrologii români, cât şi de cei maghiari. Abaterile faţă de media celor două metode de măsurare nu trebuie să fie mai mare de 5%, cu alte cuvinte, indiferent de metoda prin care s-au făcut măsurătorile şi calculele, rezultatele trebuie să coincidă având o marjă de eroare de maxim 5%.
„Anul acesta măsurătorile comune de debite au început pe teritoriul României urmând ca apoi, acestea să continue pe teritoriul Ungariei în localităţile: Gyula pe Crişul Alb, în Sarkad Malomfok pe Crişul Negru şi în Köroszakal pe Crişul Repede. Atât noi, cât şi partenerii de peste graniţă, considerăm că aceste măsurători sunt foarte importante întrucât, stau la baza schimbului de informaţii hidrologice şi contribuie la buna gestionare în comun a resurselor de apă.” a menţionat Dorel Dume, director A.B.A Crişuri.
Măsurătorile comune se efectuează în conformitate cu prevederile acordului bilateral al Comisiei Hidrotehnice Româno-Ungare. Acest acord vorbeşte despre colaborarea bilaterală în domeniul gospodăririi apelor şi stabileşte sarcinile şi obligaţiile părţilor în domenii precum : apărarea împotriva inundaţiilor; urmărirea calităţii apelor de frontieră, schimbul de informaţii meteorologice, hidrologice şi avertizări cu privire la fenomenele periculoase şi poluări accidentale; precum şi urmărirea funcţionalităţii lucrărilor hidrotehnice.

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri
Str. Ion Bogdan, nr. 35, 410125 Oradea,Tel: (0259) 442 033; (0259) 443 892; Fax: (0259) 444 237
Birou Relaţii cu Presa
Anca MIHOCIU
E:mail: presa_abacrisuri@yahoo.com
Tel: 0746/179564

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam