Fostul Preşedinte-Director General al CAS Bihor a fost schimbat din funcţie pentru că şi-a bătut joc de interesul pacientului, legiferat strict, dar ignorat de acest individ. Nu a făcut nimic bun pentru pacientul bihorean; numele lui este uitat deja de oameni pentru că nu a însemnat nimic, nici pentru populaţie, nici pentru sistemul sanitar. Singurul loc unde i se mai pomeneşte numele este prin birourile organelor de cercetare penală, care au în lucru câteva dosare pe numele fostului Preşedinte-Director General al CAS Bihor.
În locul lui au rămas două elemente la fel de nocive, care continuă să fure dreptul oamenilor la sănătate; când e una Preşedinte, cealaltă se ocupă de organizare; când e cealaltă Preşedinte, prima ajunge cumva la Dr. Ciurchea să-i spună că totuşi, ea e mai mare în grad şi trebuie să fie Preşedinte-Director General interimar.
Noi…, noi avem doar dreptul să asistăm! Doar acest drept ni s-a lăsat!
Indivizii ca aceste interimare şi ca şi fostul nemaipomenit Preşedinte, cred că oamenii care au ieşit în stradă au fost manipulaţi şi că nu sunt altceva decât nişte mercenari într-o luptă care nu-i a lor, împotriva unui sistem public care nu le respectă drepturile (inclusiv sanitar), şi care, din punctul de vedere al acestor interimari, nu se va schimba. Se înşeală aceşti interimari: ieşirea în stradă după „Colectiv” nu înseamnă un episod trecător, iar „Colectiv” nu este doar un motiv ca să cadă Guvernul; „Colectiv” dă un semnal decisiv: sociologic, o generaţie ţine în jur de 30 de ani; dacă luăm ca punct de referinţă Revoluţia din decembrie 1989 (şi trebuie să o acceptăm ca moment zero în evoluţia noastră post-comunistă), acum se schimbă generaţia; vocea străzii nu este a unor mercenari şi nu este trecătoare, vocea străzii anunţă că vine o generaţie care are un MARE avantaj: îşi cere drepturile! Care drepturi? Cel puţin cele fundamentale într-o democraţie: de exemplu, să nu fim minţiţi, să nu fim furaţi! Indivizi ca aceste interimare şi fostul necunoscut Preşedinte ne-au făcut ani de zile să renunţăm la servicii medicale care ni se cuveneau, să ne blamăm medicii din spitale şi să-i facem funcţionari publici (că nu avem din ce-i plăti), numai ca să poată cei din Conducerea CAS Bihor să plătească unor bandiţi, ilegal, suma de 700.000 de euro din banii amărâţilor; ajungem să ne fie greaţă de impostura morală şi profesională a acestor indivizi nuli şi neaveniţi din Conducerea CAS Bihor, care sistematic, în ultimii 3 ani, au furat dreptul bihorenilor la sănătate!
Deja puterea nu mai este a unor indivizi numiţi politic pe anumite posturi prin care devalizează bugete imense în raport cu sărăcia din ţară, ci puterea este a oamenilor de rând, parte din ei ieşiţi în stradă, care nu mai pot fi păcăliţi; De ce? E simplu: nu sunt manipulaţi de partide, ci au nevoi tot mai multe şi din puţinele resurse pe care le adună ţara asta, mai sunt şi furaţi.
Vorbind de generaţii, trăim un context moral similar cu perioada anilor `50 (cât de izibitor se potriveşte calculul de 30 de ani dat unei generaţii: anii `50, anii `80, şi acum îi trăim pe aceştia după alţi 30 de ani), când partizanii erau retraşi în munţi şi luptau pentru drepturile lor fundamentale; singura diferenţă, majoră de altfel, este că azi, noi suntem liberi, nu trebuie să ne ascundem în munţi ca să ne facem auzită vocea împotriva hoţilor care ne fură drepturile elementare la sănătate, la viaţă, la demnitate.
Ce ne spune Ioana Haşu, jurnalist, cercetător CNSAS, nepoata partizanului Gheorghe Haşu, în Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 72, martie-aprilie 2013, este covârşitor:
De la partizanii anilor `50 „putem învăţa să înfruntăm duşmanul de acum. Nu ne mai bate şi nu ne mai torturează trupurile, însă e mult mai perfid: ne slăbeşte voinţa şi ne încătuşează sufletul. Dacă ne uităm doar în jur, vom ceda – convinşi de fatalitatea unui fals: „Aşa suntem noi, aşa am fost totdeauna…”. Odată cu partizanii, dezgropăm puteri îngropate în noi şi despre care nu ne-a spus nimeni.

Ce putem învăţa azi de la luptătorii din munţi? Răspunde chiar unul dintre ei: „Dacă m-ar întreba cineva ce aş vrea să fiu pentru alţii, m-aş rezuma să spun că aş vrea să fiu un îndemn: la sinceritate, la curaj, la claritate, la a judeca lucrurile având dreptul şi la greşeală, dar totul cu sinceritate şi curaj. Noi nu putem fi modele, ci numai îndemnuri. Noile modele vor trebui create de către cei care acţionează“ – Ion Gavrilă Ogoranu, conducătorul partizanilor din Munţii Făgăraş, una din cele mai importante mişcări de rezistenţă armată din România.”
Oameni buni, fiţi modele: pentru generaţia voastră, pentru copiii voştri! Sunt izbitoare asemănările generaţiei de atunci, cu generaţia care-şi cere acum drepturile! Lupta acestei generaţii va crea modele care ne vor gestiona mai apoi ţara: renegarea politicului este cât se poate de firească, prin simpla asociere cu hoţii numiţi de structurile politicului de la anumite niveluri, pe posturi de conducere din care şi-au bătut joc de oameni şi de banii lor!
Trebuie să înţelegem şi să acceptăm nu numai cutumiar/biologic/calendaristic schimbarea de generaţie; fiecare din noi poate avea doar două opţiuni: a fi activ, vehement chiar, în schimbarea de generaţie sau a fi doar un consumator cotidian nemulţumit de servicii publice pe banii contribuabililor; oricum generaţia se schimbă în ritm destul de alert, pentru că cei care optează pentru primul statut sunt tot mai mulţi: cei activi şi care-şi cer drepturile!
Conducerea CAS Bihor este doar o parte minusculă a unui sistem public care trebuie schimbat din temelii, care trebuie adus la dispoziţia exclusivă a cetăţeanului.
Nu pot să închei acest comunicat de presă fără să vă exemplific, (cu documente ataşate, evident) cum aţi mai fost furaţi încă o dată de CAS Bihor, pe parcursul anului; paguba în bugetul public: subţire pentru ei – vreo alţi 700.000 euro; despre aceşti 700.000 euro ştiau că-i fură de la asiguraţi, că doar au „negociat” acest furt şi au semnat şi promovat acte în mod voluntar; erau banii cetăţenilor de rând, ai oamenilor care ies în stradă, inclusiv pentru motivul că ei, şi copiii, şi părinţii lor, nu sunt respectaţi de un sistem public de sănătate, susţinut din banii lor.
Şi de această dată argumentez cu un document oficial; este semnat la CAS Bihor, în cadrul negocierilor contractuale din aprilie 2015, pe de o parte de Comisia de negociere a CAS Bihor din care făcea parte această abuzivă conducere (interimarele şi nepomenitul Preşedinte), iar pe de altă parte, intuind abuzul acestora, am semnat eu, fiind consiliat de doi diştinşi avocaţi ai Baroului Bihor; pe de o parte intuiam că se pregătea din nou prăduirea bugetului public de sănătate şi mi-am luat măsurile care se cuveneau din punct de vedere juridic, iar pe de altă parte, mă îngrijeam să nu mai poată spune Conducerea CAS Bihor că dezinformez şi că am exclusiv interese personale; am dus cu mine avocaţii ca să fie nu numai martori, ci şi apărători ai interesului public; dar degeaba, Conducerea CAS Bihor a procedat abuziv şi de această dată şi a furat suma de aprox. 700.000 euro din bugetul cuvenit bihorenilor; Cum? Simplu: au plătit servicii medicale de spitalizare de zi cu 40% mai scumpe decât le-au fost oferite.
Negocierile contractuale care au loc în fiecare an au rolul de a pune faţă în faţă cererea de servicii medicale de spitalizare de zi manifestată de către asiguraţi, cu oferta de servicii medicale de spitalizare de zi promovată de spitalele judeţului. Din păcate, Conducerea CAS Bihor a furat încă o dată din bugetul public. Nu ştiu dacă mai era necesar încă un furt din partea Conducerii CAS Bihor pentru a fi măturaţi de acolo, dar acest furt din banul public s-a întâmplat încă o dată. Până când tolerăm acest furt din banul public? Strig răspicat de multă vreme că cetăţenii sunt furaţi de drepturile lor la CAS Bihor; se simte în sistemul sanitar bihorean că nu s-a îmbunătăţit cu nimic calitatea actului medical în raport cu pacientul, deşi Conducerea CAS Bihor a avut la dispoziţie bugete fără precedent; există declaraţii repetate ale fostului Preşedinte că a primit toţi banii pe care i-a cerut de la CNAS. Şi dacă ar exista doar acest document ataşat la instituţiile abilitate ale statului, fără absolut niciun alt document, minutele de libertate ale Conducerii CAS Bihor care a semnat un asemenea document şi a acţionat în consecinţă, trebuie să fie numărate.

Pe banii noştri, pe banii bolnavilor, a oamenilor aflaţi în lipsuri majore, care de multe ori nu au medicamente, această şleahtă din Conducerea CAS Bihor a cumpărat şi plătit cu voinţă explicită, servicii medicale cu 40% mai scumpe decât aveau oferta înaintată şi legal întocmită şi depusă. Conducerea CAS Bihor a săvârşit acest abuz cu un singur scop: să se închidă Spitalul condus de Foncea, sau cel puţin să iasă din contractul cu CAS Bihor, pentru că eram incomod şi spuneam cu dovezi la mână că la CAS Bihor se fură banul public!
În ataşament aveţi un document oficial înregistrat la CAS Bihor – o Instituţie a Statului Român care este obligată prin lege să aibă grijă de pacienţi şi de banii lor. Ce face, în schimb, conducerea acestei instituţii? Apreciează tarifele, mulţumeşte pentru oferta cu 40% mai redusă decât oricare altă ofertă, dar nu cumpără servicii cu 40% mai ieftine (evident cel puţin la acelaşi standard de calitate ofertat şi de celelalte spitale) şi fără scrupule fură de la pacientul aflat în grija lui vreo 700.000 euro (cam asta este suma estimativă care se adună ca pagubă), cu care cumpără mai scump aceleaşi servicii medicale.
Spitalul pe care îl conduc s-a ales cu un contract de 5 ori mai mic decât oferta depusă, având propuse tarife cu 40% mai reduse decât oricare alt furnizor de servicii medicale spitaliceşti.
După ce vă transmit acest Comunicat de presă, va urma încă o plângere penală împotriva fostului Preşedinte al CAS Bihor şi a celor două interimare din conducerea CAS Bihor. Au sperat că mă vor reduce la tăcere prin controale şi ameninţări; da, am fost ameninţat cu acte oficiale, ştampilate, fără să-i pese nimănui de aceste abuzuri de la CAS Bihor; la un moment dat spitalul pe care îl manageriez a fost scos abuziv din contract cu CAS Bihor, pentru că eu eram incomod. Stau la dispoziţia organelor de anchetă cu toate documentele care justifică şi argumentează toate luările mele de poziţie de până acum. Instituţiile abilitate ale statului trebuie să pună cap la cap informaţiile şi să decidă în consecinţă.
Cu certitudine, Instituţiile de anchetă ale Statului Român vor face lumină, dar e foarte important pentru prigoniţii sistemului, când va veni această dreptate!
Să nu ajungem momentul când prigoniţii sistemului vor fi judecătorii! Când oamenii vor merge ei să-şi facă ei dreptate.
Eu m-am săturat să fiu furat! M-am săturat de ceva vreme să plec capul şi să tac! La fel şi avocaţii mei cu care am fost la aşa-zisele negocieri la CAS Bihor!
Tu mai poţi să taci? Tu mai vrei să înduri această hoţie din banii tăi?
Foncea Gheorghe Dacian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam