În prezent, în zona intersecției bulevardului Magheru cu Republicii se efectuează lucrări de înlocuire a rețelelor de termoficare din cadrul contractului de lucrări „Implementare proiect reabilitare rețele de termoficare în Municipiul Oradea”, lucrări care îngreunează traficul din zonă.
Beneficiarul lucrărilor, Municipiul Oradea a solicitat antreprenorului adoptarea de măsuri de urgentare a ritmului de execuție (de ex. extinderea programului de lucru pe perioada wekend-ului, suplimentarea numărului de echipe și utilaje, program de lucru prelungit, inclusiv pe perioada nopții, lucrul în două schimburi) pentru a reface zona afectată în cel mai scurt termen posibil.
Lucrările de modernizare a rețelei de conducte au un grad de dificultate ridicat, atât din punct de vedere al soluției tehnice – în contextul intersecției cu alte utilități (electricitate, gaz, apă, canal, telefonie și internet), cât și prin faptul că aceste lucrări se desfășoară în oraș, sub trafic, utilajele necesare lucrărilor având accesibilitate redusă în șantier iar manevrabilitatea este destul de limitată.
Lucrările presupun decopertarea amplasamentului conductei (desfacere pavaj, trotuar, carosabil sau zona verde – după caz), demontarea plăcilor de pe canalul termic vechi, dezafectarea conductelor existente, amplasarea noului sistem de conducte în pat de nisip respectând pantele tehnologice necesare, efectuarea probelor de presiune impuse de normative, izolarea cu mansoane și spumă poliuretanică a sudurilor, construirea de cămine de racord, aerisire sau golire, echiparea acestora cu organe de închidere și sistem de ventilare naturală, introducerea instalației de fibră optică pentru monitorizarea funcționalității sistemului și a parametrilor de rețea, instalații electrice subterane, refacerea terenului și aducerea acestuia la starea inițială.
Toate lucrările executate în carosabil se desfășoară numai după obținerea avizelor și autorizațiilor de execuție/desfacere eliberate de către Municipiul Oradea și de către Poliția Rutieră, care a aprobat restricționarea traficului auto din zona intersecției de la magazinul Crișul afectată în acest moment de lucrări până la data de 15.09.2015. Toate lucrările actuale din zona magazinului Crișul au ca termen de finalizare data de 30 septembrie 2015.
Contractul de lucrări este parte componentă a Proiectului cu finanțare POS Mediu – „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Oradea pentru perioada 2009 – 2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii efecienței energetice”. Lucrările de reabilitare sunt executate de către Asocierea Construcții Bihor SA – Energomontaj SA, supervizarea lucrărilor fiind asigurată de către Asocierea SC Safege SA Nanterre France – Konsent SA.
Contractul de lucrări cuprinde reabilitarea a 17,5 km de rețea primară (Magistralele 1 și 3 de termoficare, inclusiv racordurile la punctele termice deservite), din care până în prezent sunt finalizați aproximativ 85%, respectiv 15 km de rețele au fost reabilitați. Principalele zone în care s-a lucrat la reabilitarea rețelelor de termoficare sunt b-dul Dacia, b-dul Ștefan cel Mare, Decebal, strada Eminescu, Ciorogariu, Louis Pateur, Traian Lalescu, Petofi, Republicii, Magheru. Pe măsură ce tronsoanele reabilitate sunt finalizate, acestea sunt puse în funcțiune și urmează să fie alimentate cu energie termică din noua centrală.
Termenul de finalizare a tuturor lucrărilor de înlocuire rețele din oraș este 31.12.2015, dar conform graficului de lucrări estimăm că acestea se vor termina până la finalul lunii octombrie.
Întrucât lucrările se desfășoară simultan în mai multe locații din municipiu, afectând mai multe artere de circulație, se ține cont atât de menținerea în stare de funcționare a sistemului de termoficare pentru a asigura serviciul de furnizare apă caldă către consumatori, cât și de menținerea în condiții rezonabile a traficului rutier.
Pe site-ul web oficial al proiectului – www.oradeatermoficare.ro – sunt postate informaţii privind stadiul execuţiei lucrărilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam