Viceprimarul Mircea Mălan a susținut azi, 7 mai 2015, o conferință de presă în teren cu privire la derularea lucrărilor pe Dealul Ciuperca, lucrări care se desfășoară în cadrul proiectului ”Dezvoltarea de habitate naturale de floră spontană și specii de arbori protejați pe Dealul Ciuperca – Oradea și în Korosszegapati – Hajdu – Bihar”.
La conferință au participat și reprezentanții Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională din Primăria Oradea, reprezentantul parohiei ortodoxe din Korosszegapati – Ungaria, dar și reprezentanți ai constructorului: S.C. Abed Nego Com S.R.L în asociere cu S.C. Adenandra S.R.L
”Dealul Ciuperca devenise o zonă mai puțin atractivă, cu un aspect vechi și cu multe alunecări de teren. Prin felul în care arăta se cerea o intervenție. La finalul lucrărilor, care se desfășoară acum, locul va arăta cu totul altfel, iar suprafața amenajată va crește de la 1,8 ha la aproximativ 3,9 ha. Cel mai important punct panoramic va fi zona de alimentație publică și informare, care în partea de sus va fi acoperită cu gazon. În amenajarea zonei se va folosi piatră naturală și elemente din lemn, iar aleile vor fi realizate dintr-un amestec de pietriș tratat cu rășină specială, astfel încât la final întreaga amenajare să aibă un aspect estetic și să fie cât mai accesibilă publicului”, a spus viceprimarul Mircea Mălan.
Proiectul este finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria –România 2007 – 2013. Lucrările au început la finele anului 2014, iar termenul de execuție este 30 iunie 2015, dar termenul va fi prelungit cu aproximativ 4 luni din cauza complexității lucrărilor.
Valoarea totală a investiției este de 1.942.304 euro, din care liderului de proiect, respectiv municipiului Oradea îi revine 1.722.253 euro (contribuția proprie fiind de 931.301 euro), iar partenerului maghiar, respectiv Parohia Ortodoxă din Korosszegapati îi revine 220.051 euro (contribuția proprie fiind de 11.002 euro).
Proiectul cuprinde amenajarea zonei aflate la baza versantului pe partea opusă a dealului față de calea ferată Oradea – Cluj Napoca și a aleii de acces din strada Olteniei. Legătura dintre acesată zonă și baza versantului amenajat se face prin pasarela metalică existentă, ce traversează liniile de cale ferată, care urmează să fie și ea reabilitată. Proiectul cuprinde lucrări de stabilizare a terenului prin realizarea unor ziduri de sprijin din gabioane cu piatră naturală, realizarea unei infrastructuri cât mai facile pentru circulația pietonală, realizarea punctelor panoramice asupra habitatului creat și împrejurimilor, punctul principal fiind cel de alimentație publică și informare, și construirea în zona vestică a terenului a unui amfiteatru în aer liber.
În ceea ce privește vegetația propusă, Grădina Publică – Dealul Ciuperca va cuprinde importante arii plantate cu arbori, arbuști, plante perene și din flora spontană, precum și viță de vie. Alegerea speciilor s-a făcut ținând cont de specificul amplasamentului și de cerințele acestora față de factorii naturali geomorfologici.
În final, realizarea acestei investiții va duce la: conservarea unor speci protejate din fauna locală, transformarea locului într-o zonă de agrement pentru turiști și toți locuitorii orașului, dar și la igienizarea zonei și îmbunătățirea calității mediului înconjurător.
În atașamentul știrii găsiți un comunicat cu informații detaliate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam