Viceprimarul Mircea Mălan a susținut azi o conferință de presă în teren, în cadrul căreia a prezentat stadiul lucrărilor la Piața Rogerius, care devine în urma lucrărilor moderne de construire: Centrul de Afaceri cu Produse Agroalimentare Oradea. Lucrările au început în luna februarie 2014 și sunt finalizate în proporție de 80%.
Modernizarea Pieței Rogerius printr-un program transfrontalier
Modernizarea Pieței Rogerius se realizează în cadrul programului “Cooperare Transfrontalieră pentru Dezvoltarea unui Centru de Afaceri cu Produse Agroalimentare în Oradea şi a unui Centru pentru Educaţie Antreprenorială în municipiul Debrecen”. Proiectul este finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 și este derulat de către Primăria Oradea, în calitate de lider de proiect, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Hajdu-Bihar, în calitate de partener al proiectului.
În deschiderea conferinței de presă, viceprimarul municipiului, dl. Mircea Mălan a precizat: ”Ne apropiem de finalizarea unui important proiect cu finanțare transfrontalieră, în care Primăriei Oradea ca lider de proiect i-a revenit bugetul de 6,7 milioane euro, din care aproape 3 milioane sunt fonduri nerambursabile, iar diferența a fost asigurată din bugetul propriu. La nivelul superior al tronsoanelor II și III s-a folosit o placă suprabetonată, pentru că spațiul respectiv a fost astfel gândit, încât să fie accesibil publicului și să ofere o zonă publică de recreere prin spațiile verzi care se vor amenaja aici. Apele pluviale vor fi colectate printr-un sistem inovativ și prin colectarea lor într-un rezervor vor asigura irigarea spațiilor verzi aferente zonei de recreere. Lucrările la întregul proiect vor fi gata până la jumătatea lunii august”.
Lucrările sunt executate de firma S.C. TIM S.A.
Suprafața totală supusă investiției în municipiul Oradea, prin acest proiect, este de 8216,74 mp – suprafața utilă totală și 13071,29 mp suprafața desfașurată.
Organizarea funcțională a Centrului de Afaceri cu Produse Agroalimentare
Organizarea funcțională a Centrului de Afaceri cu Produse Agroalimentare în Oradea (actualul amplasament al Pieţei Rogerius) se va realiza pe sectoare, astfel încât spaţiile să fie optimizate în funcţie de necesitatea beneficiarilor din cadrul Centrului: sector legume-fructe, sector carne-pește, sector lactate-ouă, sector panificație, sector produse bio și apicole, sector produse împachetate și tradiționale, sector flori, sector produse nealimentare, zona alimentație publică, zona administrativă, subsolul tehnic, platforma pentru deșeuri.

Directorul Administrației Domeniului Public, dl. Liviu Andrica a afirmat: ”Apreciem faptul că la finalizarea proiectului, toți cei care își desfășoară activitatea aici vor avea un spațiu adecvat de lucru. În acest moment avem 390 de mese în sectorul de legume-fructe, dar în momentul în care se finalizează lucrările complete, toți comercianți vor primi numărul de mese pe care l-au avut în vechea piață, respectiv 450 de mese. Cel târziu până la 1 iunie, toți comercianți vor fi mutați din cort în noul amplasament al pieței. De menționat că prețurile la mese rămân aceleași, iar o dată ce comercianții se vor muta în noua piață, vom dezafecta cortul din fața Spitalului Municipal”.

Tronsonul I a fost dat spre folosință beneficiarului final, respectiv Administrația Domeniului Public în luna octombrie 2014, iar tronsonul II ( partea din mijloc a fostei Pieţe Rogerius, flancat de tronsonul I şi III, respectiv de străzile Predeal şi Sadoveanu) urmează să fie luat în folosință săptămâna aceasta. Acest tronson curpinde sectoarele legume-fructe, carne-pește și panificație.
Un pasaj subteran va lega Centrului de Afaceri cu Produse Agroalimentare de parcarea subterană
În Tronsonul III, partea dinspre strada Corneliu Coposu (partea din faţă a fostei Pieţe Rogerius), tronson care cuprinde sectorul produse bio şi apicole, sectorul produse împachetate şi tradiţionale şi sectorul flori, lucrările se suprapun cu realizarea unei porțiuni dintr-un pasaj subteran care va conecta Centrul de Afaceri cu Produse Agroalimentare de viitoarea parcare subterană, care se va construi de cealaltă parte a străzii Corneliu Coposu, respectiv în fața Spitalului Municipal.
Lucrările aferente pasajului subteran presupun realizarea a 27 m pasaj aferent amplasamentului Centrului de Afaceri, pasaj ce va avea lățimea de 4 m și înălțimea de 2,7 m și va conecta casa scării din Tronsonul 3 cu pasajul subteran care se va construi dinspre parcarea subterană și va subtraversa strada Corneliu Coposu până la limita amplasamentului Centrului de Afaceri. Acest pasaj va facilita accesul comercianților și al cumpărătorilor la Centrul de Afaceri cu Produse Agroalimentare. Durata lucrărilor aferente realizării porțiunii de pasaj subteran este de 2 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam