Lansarea lucrării va avea loc marţi, 7 aprilie 2015, de la ora 12.00, la Biblioteca Universităţii din Oradea.

Aflate în vecinătatea a două ţări, Ungaria şi Ucraina, Crişana şi Maramureşul deţin un potenţial turistic impresionant datorită istoriei şi culturii tradiţionale care s-a păstrat cu trecerea timpului.
Apărută la Editura Universităţii din Oradea, volumul, „Crişana-Maramureş. Atlas geografic al patrimoniului turistic”. este o monografie a zonei de nord-vest a României, care cuprinde în paginile sale toate moştenirile culturale şi naturale. Pe un asfel de fond, cele două regiuni fac parte din acele provincii istorice cu numeroase areale geografice, ce deţin resuse turistice autentice şi bine conservate. Sunt două provincii care încă păstrează un inestimabil tezaur de monumente istorice, de arhitectura sau de artă, vestigii istorice, la fel şi un veritabil patrimoniu etno-folcloric de o valoare şi o „puritate neasemuită”.
Situate la periferia munţilor sau în interiorul acestora, aceste spaţii au oferit încă din timpuri străvechi condiţii favorabile aşezării şi stabilirii populaţiei. Această rămânere în urmă poate constitui un avantaj extrem de preţios pentru turismul românesc. Păstrarea tradiţiilor din Crişana şi Maramureş sunt asemenea unor muzee vii în care mediul şi modul de viaţă se diferenţiază de civilizaţia occidentală.
Pentru realizarea acestei monografii au contribuit cei 34 de cercetători care l-au avut ca şi coordonator pe prof.univ.dr. Alexandru Ilieş, geograf la Universitatea din Oradea şi Universitatea din Gdansk. Un nume de referinţă care şi-a lăsat amprenta în paginile acestei lucrări este dr. Grigore Leşe, muzician la Universitatea din Bucureşti şi un bun păstrător şi promotor al tradiţiei şi culturii româneşti. Structurată în două părţi, acestă apariţie editorială cuprinde în cele 302 de pagini reprede geografice şi istorice, precum şi o serie de referinţe turistice. Ambele capitole sunt ilustrate cu hărţi şi fotografii care reuşesc să reflecte frumuseţile locurilor, a meşteşugurilor, a porturilor populare şi a arhitecturii specifice fiecărei zone. Lucrarea a fost realizată în două limbi, română şi engleză.
Cum am mai spus, tradiţiile şi valorile culturale păstrate în Ţara Zărandului pe Crişul Alb, Ţara Beiuşului pe Crişul Negru, Ţara Silvaniei pe Barcău şi Crasna, Ţara Oaşului pe Tur, Ţara Maramureşului pe Tisa şi afluenţii săi Iza şi Vişeu, Ţara Lăpuşului pe Lăpuş şi Ţara Chioranului pe Someş pot reprezenta o dovadă vie că cei care îşi duc traiul pe aceste meleaguri nu au uitat de unde au pornit şi cum să păstreze nealterată imaginea unui popor primitor şi plin de veselie.
Sebastian Ferchi (http://zidezi.ro/cartea-saptamanii/un-atlas-comun-pentru-doua-regiuni-istorice-crisana-si-maramures.html)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam