Oficiul Judetean pentru Finanatarea Investitiilor Rurale Bihor anunata deschiderea din data de 25 martie 2015, a primelor sesiuni de primire a proiectelor de investiții finanțate prin măsurile din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.
Beneficiarii nostri vor avea la dispoziție fonduri europene nerambursabile de 205,7 milioane de euro pentru modernizarea exploatațiilor agricole prin submăsura 4.1 și de 111,2 milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri prin Submăsura 6.1, primele două submăsuri din PNDR 2020 deschise pentru depunerea cererilor de finanțare.
Cele doua masuri s-au bucurat de un real succes in judetul Bihor, daca din cei 13.446 de tineri fermieri instalati la nivel national, in judetul Bihor am instalat 880, acest numar reprezinta un procent de aproape 6 % din numarul de tineri instalati la nivel national. Pentru aceasta, conditiile minime pentru instalarea unui tanar femier sunt, ca acesta sa aiba varsta sub 40 de ani, sa detina o exploatatie care are o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 – 50.000 SO1 (se poate vizualiza tabelul de calcul pe www.afir.ro, sau tabelul atasat in mail). Scopul acestei masuri este acela de-a creşterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/manageri de exploataţie, încurajarea tinerilor şi a familiilor din mediul rural de a se stabiliza în mediul rural, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei naţionale în general. Prima de instalare poate sa ajunga pana la 50.000 Euro.
Submasura 4.1. Investiții în exploatații agricole, este deasemenea o masura accesata de bihoreni in mod constant, prin Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole”, un numar de 140 de contracte semnate, in valoare totala de 75 mil. de Euro, a facut ca infrastructura din agricultura bihoreana sa fie una performanta, la un nivel europen .
Aceste prime sesiuni anuale pentru depunerea de proiecte sunt continue până la data de 30 octombrie 2015 sau până la epuizarea fondurilor alocate în acest an pentru fiecare submăsură în parte. Astfel, sesiunile continue aferente anului 2015 se pot opri înainte de termenul limită dacă valoarea totală solicitată prin cererile de finanțare a proiectelor atinge nivelul alocării respectivei sesiuni.

Primirea cererilor de finanțare se va face de către AFIR exclusiv on-line pentru submăsura (sM) 4.1 – Investiții în exploatații agricole, iar pentru submăsura (sM) 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri depunerea cererilor de finanțare se va realiza în format tipărit sau on-line.
Astfel, pentru a prioritiza finanțarea proiectelor în funcție de calitatea acestora, raportat la obiectivele de finanțare ale PNDR, se va aplica un prag de punctaj, care va fi diminuat în fiecare lună pe parcursul sesiunii anuale continue cu câte 10 puncte, până la atingerea unui prag minim acceptat pentru respectiva sesiune.
Pragul de calitate aplicat în prima sesiune pentru sM4.1 și sM6.1 este de 85 de puncte, iar pragul minim este de 30 de puncte.
Fiecare potențial beneficiar își va face singur evaluarea propriului proiect pentru a stabili câte puncte are, în funcție de criteriile de selecție publicate în Ghidul Solicitantului. În funcție de autoevaluarea realizată, solicitantul va depune proiectul în luna în care se va încadra din punct de vedere al punctajului estimat (exemplu: dacă un proiect a fost autoevaluat cu 75 de puncte, solicitantul îl va putea depune încă din prima lună a sesiunii când pragul de calitate este de 85 de puncte, dar va fi evaluat începând cu a doua lună când pragul de calitate va fi de 75 de puncte).
Dacă se constată că solicitantul şi-a estimat punctajul cu mai mult de 20% față de punctajul stabilit de AFIR, proiectul respectiv va fi mutat la finalul clasamentului și va fi finanțat doar dacă rămân sume disponibile după selectarea celorlalte proiecte.

Un alt element de noutate, care se va aplica odată cu lansarea primelor măsuri, îl constituie emiterea de rapoarte de selecție lunare, fiind astfel scurtat timpul de analiză al proiectelor.
Termenul estimat pentru evaluarea proiectelor este de 37 de zile lucrătoare de la sfârșitul lunii în care au fost depuse respectivele proiecte. Acest termen se poate majora cu 10 zile lucrătoare dacă sunt în evaluare proiecte pe două sau mai multe sub-măsuri.
De asemenea, pentru sprijinirea alcătuirii de Strategii de Dezvoltare Locală de către Grupurile de Acțiune Locală, se deschide submăsura 19.1 – Sprijin pregătitor pentru LEADER, cu o alocare de 2,4 milioane de euro, termenul de depunere proiecte este pana in data de 08.05.2015.
Ghidurile masurilor pot fi vizualizate pe adresa web www.afir.ro , iar pentru orice fel de informatii suntem la dispozitia viitorilor nostri beneficiari la sediul nostru din Oradea, str. Ion Bogdan, nr. 42, et. 1.

Cu stima,
Cristian Buzlea
Director OJFIR Bihor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam