Vara aceasta, Organizația Compas și Administrația Parcului Natural Apuseni ne invită de deschidem din nou dialogul despre Padiș. Compas, inițiatorul proiectului, este un ONG nou în Oradea, care se propune ca o platformă de dezvoltare a societății civile bihorene, în special pe teme de dezvoltare durabilă. Compas a fost înființat de tineri orădeni întorși acasă de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, iar echipei s-au alăturat experți în turism responsabil dar și alți tineri și studenți orădeni.

Primul subiect abordat de Compas, împreună cu Parcul Natural Apuseni: Padișul. Zona Padiș din Parcul Natural Apuseni este una din zonele cu cel mai mare potențial turistic din județul Bihor, atrăgând în prezent sute de turiști în fiecare weekend de vară. Factorii interesați din județul Bihor discută de mulți ani despre posibilele soluții de dezvoltare durabilă în acest areal astfel încât să devină atractiv ca destinație națională și chiar internațională. Până în prezent în Padiș, din diferite motive, nu au putut fi amenajate locuri de campare sau alte facilități care să asigure condiții decente pentru vizitatori, iar o dezvoltare haotică a zonei ar putea amenința existența patrimoniului natural care este principalul punct forte al zonei. Padișul este situat în centrul unuia din cele mai mari parcuri naturale din România, Parcul Natural Apuseni, care adăpostește cel mai mare număr de peșteri pe o astfel de unitate de suprafață, cu formațiuni cu adevărat deosebite, inclusiv cel mai mare ghețar subteran din lume, Ghețarul Scărișoara. Padișul este printre ultimele platouri carstice acoperite cu păduri naturale din Europa și adăpostește specii de animale și plante rare și protejate, inclusiv ursul, lupul și o specie de plante carnivore. Informații suplimentare în acest sens putați găsi pe pagina web a Parcului Natural Apuseni: http://www.parcapuseni.ro/. Datorită existenței valorilor naturale și culturale din parc, a dezvoltării de proiecte care au contribuit semnificativ la protecția și conservarea acestui patrimoniu, dar și la punerea lui în valoare prin dezvoltarea infrastructurii și a produselor turistice specifice care au urmărit principiile turismului responsabil, în anul 2009 Comisia Europeană a decernat Parcului Natural Apuseni titlul de Destinație Europeană de Excelență.

Zona Padiș nu a excelat pînă acum în exemple semnificative în ceea ce privește infrastructura și serviciile turistice în comparație cu alte zone din parc, care au beneficiat de o dezvoltare substanțială a turismului datorată unor programe adaptate adevăratelor nevoi locale. Totdată, în ultimii zece ani asupra acestei zone au existat presiuni semnificative privind dezvoltarea unei forme de turism de masă care nu se poate alinia sub nici o formă principiilor turismului responsabil promovat azi de Comisia Europeană, chiar mai mult, contribuiau la o degradare a valorilor naturale care au făcut faima Padișului.

Singura soluție pentru a păstra integritatea și funcționalitatea valorilor naturale locale, dar și de a beneficia și de oportunitățile oferite de zona Padișului este dezvoltarea turismului responsabil, adică acea formă de turism care urmărește satisfacerea nevoilor actuale ale turiștilor fără a le prejudicia nevoile celor care vor veni în viitor. De aceea împreună cu iubitorii Padișului și nu numai, dorim să începem să ne aducem propria contribuție la o viitoare planificare a dezvoltării activităților în turism în această zonă și să sprijinim autoritățile responsabile în luarea unor decizii care să corespundă nevoilor adevărate ale turiștilor din prezent și viitor. Dorim de asemenea ca generația tânără, fie că sunt turiști, fie că sunt din comunitățile locale, să poată să își exprime gândurile într-o proiecție a viitorului rezultată din dezbaterile cu toți cei interesați, autorități publice, operatori în turism sau membrii comunităților locale. Pentru a crea o platformă deschisă a diferitelor forme de exprimare, a dezbaterilor și a dialogului constructiv, avem nevoie de un început și de un loc de întâlnire. În acest scop, Organizația Compas în parteneriat cu RNP-Romsilva Administraţia Parcului Natural Apuseni R.A propun PadișFest, un festival ce va avea loc în 21-23 august 2015, marcând încheierea unei suite de evenimente găzduite de prima ediție a Zilelor Parcului Natural Apuseni.

PadișFest va face parte dintr-un proiect mai complex, intitulat „Zilele Parcului Natural Apuseni”. De-a lungul întregii veri turiștii și localnicii vor fi invitați să participe la un concurs foto pe tema patrimoniului natural și cultural din Parcul Natural Apuseni, cu accent pe cele mai cunoscute zone turistice din parc. Vor fi apreciate materialele care se pot încadra în categoria de fotoreportaj, prin care dorim să determinăm participanții să contribuie la o mai bună înțelegere a vieții în comunitățile locale din Parcul Natural Apuseni, a trecutului și prezentului acestora, a modului în care își gestionează teritoriul și valorile naturale și culturale locale, a modului de dezvoltare a turismului și infrastructurii, a modului de punere în valoare a principalelor obiective de importanță turistică și nu în ultimul rând a valorilor și exemplelor pozitive apreciate de public și care pot fi utilizate ca exemple de bună practică pentru a fi multiplicate în alte comunități din parc. Contribuțiile fotografice la concurs vor putea fi înscrise online pe website-ul organizației: http://compas-romania.org/, iar fotografiile câștigătoare vor fi promovate online, pe Facebook, în cadrul festivalului și la expoziții în Oradea, în comunități din Parcul Apuseni, centrele de vizitare ale Parcului Natural Apuseni și cu ocazia unor evenimente publice.

Pentru a veni în sprijinul celor care doresc să participe la concursul foto, dar care nu au cunoștințe solide în arta fotografică, se vor organiza două workshopuri de fotografie în zona Padiș sub îndrumarea unor profesioniști, în lunile iunie și iulie. Workshopurile vor avea loc în weekenduri și vor fi gratuite. Se vor alege locații cheie pentru înțelegerea zonei și a situației actuale a turismului responsabil din areal. Mai multe detalii vor fi anunțate în curând în presă și online, inclusiv pe pagina Facebook a organizației (Compas Romania) și pe site-ul Parcului Natural Apuseni.

PadișFest va fi evenimentul-cheie al proiectului. Astfel, timp de 3 zile, la sfărșitul unei săptămâni, în perioada 21-23 august 2015, vor avea loc evenimente artistice, de cunoaștere a naturii și de aventură în toată zona turistică Padiș. Turiștii se vor putea bucura de aventură la Poiana Ponor și alte locații cunoscute, de un concert instrumental la Cetățile Ponorului. Pentru a încuraja vizitarea traseelor turistice se va organiza un concurs de “căutarea comorii”. În serile de vineri și sâmbătă vor avea loc piese de teatru, proiecții de film și concerte. În această perioadă vor avea loc o serie de dezbateri privind turismul responsabil în Padiș, la care vor fi invitați toți cei interesați de această zonă să își spună cuvântul și să intre în dialog cu operatorii locali în turism și autoritățile publice responsabile.

PadișFest a atras deja sprijinul a 6 ONG-uri din Bihor, Cluj și Alba și speră să continue să atragă noi parteneri. În prezent, organizatorii PadișFest caută sprijin de orice natură pentru a crește impactul festivalului, de la cei interesați să susțină promovarea unui turism responsabil în această zonă. Se caută de asemenea voluntari pentru a asigura o bună organizare la fața locului și în pregătire. Pentru oferirea de sprijin și voluntariat se poate contacta Organizația Compas la adresa contact@compas-romania.org. De asemenea publicul este invitat să sprijine festivalul cu mici contribuții pe campania de donații Sprijină PadișFest în cadrul platformei online IndieGogo (https://www.indiegogo.com/projects/sprijina-padisfest/x/10904573). Donațiile online vor fi răsplătite cu sacoșe PadișFest, tricouri PadișFest și alte surprize. Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți cei interesați pot urmări pe Facebook paginile: Compas Romania și Campania Padiș precum și evenimentul PadișFest.

Proiectul care face toate acestea posibile, „Zilele Parcului Natural Apuseni”, este finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România prin Programul Spații Verzi, componenta Arii Naturale Protejate şi are o valoare totală de 26.110 lei. Contribuţia finanţatorului este în valoare de 19.850 lei iar cea a Asociației Compas este de 6.260 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam