Domnule Ministru,

Reiau întrebările pe care le adresez periodic în legătură cu Programul Național de Dezvoltare Locală, pentru că, oricât de frumos ar arăta sumele alocate pe hârtie prin acest program și oricât de frumos ar fi împachetate răspunsurile pe care le primesc de la toți miniștrii Dezvoltării din ultimele Cabinete, realitatea continuă să rămână urâtă.
Sunt firme în așteptarea banilor, care au abandonat șantierele deschise, sunt proiecte care așteaptă să fie implementate, sunt lucrări blocate în diverse faze, sunt primării care refuză să pornească alte lucrări de utilitate publică de teama acelorași veșnice amânări și, cel mai important, sunt oameni dezamăgiți și ținuți în afara vremurilor noastre – fără apă curentă sau canalizare sau drumuri desfundate… nemaivorbind aici despre luxul unor școli renovate, cu grupuri sanitare în clădire, nu pe terenul de sport sau de grădinițe în care să aibă încălzire…
Centralizatorul obiectivelor de investiții din județul Bihor, afișat pe site-ul MDRAP, este un indicator important al nivelului la care se găsește dezvoltarea locală în 2016 – rețeaua de canalizare și alimentarea cu apă!, acestea sunt marile proiecte la care visează locuitorii României. Și, atenție, în unele localități nu este vorba despre modernizarea rețelelor sau îmbunătățirea lor, ci despre introducerea rețelelor, despre introducerea acestor localități în rândul celor civilizate. Dar, repet, nici acestea nu sunt realizabile, în condițiile în care sunt lucrări începute în anul 2007 și nefinalizate până acum.
Repet ceea ce am spus și celorlalți miniștri – cât timp alocarea fondurilor se va face cu dedicație de partid, nu în baza priorităților reale, cât timp ne vom încurca în hârtii și nu vom debloca fondurile de lenea din birourile de la București, cât timp vom lăsa șantierele abandonate și vom relua lucrările ca Sisif, ani la rând, programul PNDL va continua să fie un eșec pentru România.
Mă adresez astăzi unui guvern technocrat, care, deși nu răspunde politic în fața electoratului, se presupune că nu suferă de păcatele guvernului politic și, prin urmare, poate gestiona aceste programe în mod obiectiv și transparent.

Așadar, vă rog să răspundeți la următoarele întrebări:
1. Care a fost alocarea banilor pentru PNDL Bihor în primul trimestru al lui 2016?
2. Care este calendarul alocărilor pentru anul 2016, având în vedere faptul că primăriile și consiliile județene au nevoie de predictibilitate în managementul proiectelor de investiții locale?

Aştept răspuns scris.
Vă mulţumesc,

Senator Cristian Bodea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam