Primăria Oradea intenţionează în perioada următoare să reabiliteze cupola şi pereţii pasajului Vulturul Negru, care se află într-o stare avansată de degradare. Începerea lucrărilor a fost anunțată de către viceprimarul Mircea Mălan într-o conferință de presă organizată în Pasajul Vulturul Negru. Astfel, vor avea loc lucrări de reabilitare a paramentului, a şarpantei şi a învelitorii pasajului. În cursul zilei de azi au fost montate scheletele urmând ca în perioada imediat următoare să înceapă lucrările propriu-zise.
Conform explicațiilor date de către viceprimarul Mălan s-a stabilit că este nevoie de lucrări de intervenţie în scopul consolidării structurilor existente, fiind nevoie de reînnoirea structurii portante şi restaurarea planşeelor boltite peste pasaj. Confecţia metalică a pasajului este într-o stare avansată de degradare, în acest caz fiind necesară intervenţii urgente, cu termen imediat.
După realizarea tuturor lucrărilor de consolidare a structurii acoperişului, se va trece la intervenţiile arhitecturale. Se va înlocui integral învelitoarea din plăci de sticlă, se va reface integral sistemul de colectare a apelor pluviale, cablurile de pe faţade se vor strămuta în canalul tehnic. Vor fi îndepărtate integral tencuielile cu ciment, păstrându-se tencuiala originală şi vor fi refăcute decoraţiile murale, zugrăveala fiind realizată asemănător celei originale. De asemenea, se vor înlocui tâmplăriile inadecvate şi se vor reface după modelul celor originale, iar tâmplăriile originale vor fi restaurate.

Durata de realizare a investiţiei este de 5 luni calendaristice. Valoarea contractului de lucrări, fără TVA, este de 3.651.585, 30 lei/ aproximativ 820 mii euro, iar acestea sunt executate de firma Constructorul Sălard.

,,Am avut o discuție cu toți cei care dețin spații în pasaj și i-am informat despre începerea lucrărilor, precum și despre faptul că se va lucra pe tronsoane, în așa fel încât pasajul să nu se închidă pe parcursul lucrărilor. În ceea ce privește contractul cu firma Marconst, cea care a realizat pavajul, acesta a fost reziliat, urmând să se întocmească un nou proiect pentru pavaj. Astfel, Primăria va organiza în perioada următoare o nouă licitație, în așa fel încât, corelat cu lucrările de reabilitare a pereților pasajului, să fie restaurat și mozaicul, până la finalul acestui an”, a declarat Mircea Mălan, viceprimarul Muncipiului Oradea.

Cu stimă,
Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam