În al X-lea an de activitate, Asociaţia Caritas Eparhial Oradea, a inaugurat astăzi, 17 septembrie 2015, un bloc cu 10 apartamente, destinate familiilor tinere, fără posibilităţi financiare. Construcţia blocului a început în urmă cu 1 an iar finanţarea a fost asigurată integral de Associazione Chiese del”Est Onlus, prin preşedintele său Don Antonio Rossi. Blocul este rezultatul proiectului arhitectural al domnului Octavian Muth, executarea construcție a fost încredințată firmei SC ABED NEGO SRL și diriginte de șantier fiind domnul Victor Tămaș.
Scopul blocului DAR este acela de a sprijinii tinerii care au crescut în sistemul de protecţie a copilului şi doresc să îşi întemeieze o familie, să primească un sprijin şi să poată face acest lucru. Mulţi dintre aceşti tineri amână momentul întemeierii unei familii pe motiv că nu au unde să locuiască. Lipsa locuinţei este o problemă şi în menţinerea unui loc de muncă.
Ceremonia de sfinţire a blocului a fost celebrată de PSS Virgil Bercea, Episcopul Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea avându-i alături pe vicarul responsabil cu laicii părintele Antonio Chifor, pe protopopul de Oradea, părintele Gavril Buboi și pe părintele Ioan Crăciun, spiritual al Asociației Caritas Eparhial Oradea. După sfinţirea apartamentelor, pr. Olimpiu Todorean, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea, a prezentat scopul social al acestei construcţii noi, acela de a sprijini tinerii proveniţi din sistemul de protecţie al copilului şi familiile. Este o altă modalitate prin care Caritas Eparhial Oradea răspunde nevoilor comunităţii, pe lângă serviciile oferite în cadrul Centrului Social Maria Rosa (inaugurat în 2011, şi unde în cantina socială în care mănâncă zilnic 50 de persoane fără adăpost, duşurile sociale deschise persoanelor care locuiesc pe stradă sau în condiţii improprii şi nu au unde să facă un duş, centrul de zi pentru copii care sprijină elevii proveniţi din familii sărace să facă faţă exigenţelor şcolare) şi a Centrului de Îngrijire la Domiciliu.
Pe lângă cele 10 apartamente, la parterul blocului va funcţiona şi un magazin de haine second hand (firma de economie socială înfiinţată în acest an de asociaţie) şi un spaţiu destinat tot familiilor dar, mamelor în special, pentru schimb de haine de copii.
Pr. Olimpiu a înmânat apoi cheia de la primul apartament, primei familii de tineri care va locui aici şi care va fi şi sprijin pentru ceilalţi (formată dintr-un asistent social şi viitorul administrator al clădirii).
Totodată, la această sfințire a fost înmânată, de către PSS Virgil Bercea, și cruce Eparhială, domnului Victor Tămaș, dirigintele de șantier,
La ceremonie au participat pe lângă reprezentanţi ai diferitelor instituţii şi ONG-uri active în domeniul social din Judeţul Bihor, d-nul Claudiu Pop, prefectul Judeţului Bihor, d-na Florica Cherecheş, deputat şi d-na Arina Moş, director ASCO şi reprezentant pe această cale a Primăriei Municipiul Oradea.
Aceştia au salutat realizarea acestui bloc destinat tinerilor lipsiţi de sprijinul familiei şi eforturile depuse de Asociaţia Caritas Eparhial Oradea de a-i sprijini pe cei aflaţi în nevoie din comunitate.
Ceea ce face Caritas Eparhial, ceea ce face biserica prin Caritas nu este altceva decât ceea ce ne îndeamnă Mântuitorul, ceea ce ne îndeamnă Sfântul Părinte. Ceea ce facem noi este ceea ce spunea Maica Tereza de Calcutta: o picătură într-un ocean. Dar dacă această picătură ar lipsi nu ar exista oceanul. O facem cu toată dăruirea pentru orașul nostru, pentru credincioșii noștri și pentru toți cei care au nevoie, neținând cont că trebuie să fie doar greco-catolici fiind o operă făcută pentru comunitatea din Oradea. Virgil Bercea, episcop.

Ceea ce faceți dumneavoastră, ceea ce face asociația pentru Oradea este mai mult decât o picătură este un șuvoi și nu doar i o picătură în oceanul lucrurilor bune care se întâmplă în orașul nostru, în județul nostru și pentru aceasta eu personal, și sunt convins că sunt mulți ca mine, vă mulțumim cu tot respectul și toată considerația și cred că este un exemplu pe care trebuie să-l urmăm fiecare dintre noi. Claudiu Pop, prefect.

Sunt onorată să fiu prezentă aici, alături de dumneavoastră. Mulțumesc Caritas Eparhial, inclusiv în numele municipiului Oradea, a domnului primar Ilie Bolojan, în numele instituției pe care o reprezint pentru tot ceea ce faceți pentru comunitatea din Oradea, fiind convinsă că vom avea și pe mai departe o bună colaborare cu Caritas Eparhial. Vă oferim tot sprijinul și vă cerem și sprijinul dumneavoastră pentru că avem de învățat unii de la alții. Arina Moș, director ASCO.

Mă bucur că am reușit să ajung pentru că am un respect deosebit pentru Asociația Caritas Eparhial, pentru tot ceea ce fac pentru a răspunde nevoilor comunității noastre. Sunt mulți oameni în jurul nostru care suferă, care nu au o locuință, care nu au mâncare, care nu au haine, și sunt mulți mai mulții cei care nu au parte de o vorbă bună, de o încurajare de o mângâiere, de o binecuvântare și dumneavoastră, cei care sunteți fie angajați, fie oameni din partea bisericii, fie voluntari la Caritas Eparhial, știu că aveți foarte multă dragoste, multă înțelegere și multe vorbe bune de dăruit. Vă mulțumesc pentru că reușiți în continuare să aduceți foarte mult și să investiți în acest oraș minunat pe care îl iubim cu toții. Florica Cherecheș, deputat

La final, toţi cei prezenţi au fost invitaţi să vadă apartamentele şi mai apoi să servească din bunătăţile pregătite în cantina socială a asociaţiei.

Adela Popa Ghițulescu
Director executiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam