Asociația Caritas Eparhial Oradea, în parteneriat cu SC Public Euroconsulting SRL a organizat astăzi, 08 decembrie 2015, Conferința de încheiere a proiectului „Implicare activă pentru dezvoltare comunitară”, finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Conferința a avut loc la Oradea, Hotel Continental, Aleea Ștrandului, nr. 1.

În cadrul conferinței au fost prezentate rezultatele proiectului, precum si perspective ale antreprenoriatului social în județul Bihor. Obiectivul general al proiectului a constat în facilitarea accesului pe piața muncii a unui număr de 60 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile (persoane de etnie romă) din Regiunea Nord-Vest a României, județul Bihor, pe toată perioada proiectului.

Proiectul s-a implementat în perioada 5 ianuarie – 31 decembrie 2015 și a beneficiat de un buget de 2.193.040 lei. In cadrul proiectului au fost organizate cursuri de calificare și cursuri de scurtă durată pentru 60 de persoane de etnie romă. Dintre acestea, 16 persoane au fost angajate în cadrul celor 3 economii sociale înființate (firmă de construcții, depozit cu vânzare de îmbrăcăminte și mobilier second-hand și atelier de confecționare lumânări) și 7 persoane de etnie romă au fost angajate pe piața muncii, ca urmare a oferirii serviciilor de mediere a muncii.

Conferința s-a bucurat de participarea beneficiarilor proiectului, a ONG-urilor locale, precum și a autorităților publice locale, care au avut ocazia să evalueze rezultatele proiectului în comunitățile în care a fost implementat.

“Proiectul s-a adresat în principal persoanelor de etnie romă din Municipiul Oradea și comunele Sântandrei și Oșorhei, care au beneficiat de calificare gratuită, în domenii în care ulterior au fost angajați, o dată cu înființarea celor 3 forme de economie socială: firmă de construcții, depozit cu vânzare de articole de îmbrăcăminte și mobilier second-hand și atelier de confecționare lumânări. Considerăm că activitățile proiectului au adus o schimbare benefică în rândul beneficiarilor, întrucât mare parte din aceștia au devenit persoane active, care contribuie la bugetul de stat, și nu mai au nevoie să fie asistați pasiv din bugetul de stat. Evident că bunăstarea dobândită o dată cu un loc de muncă se răsfrânge în toate sectoarele vieții acestor persoane, în principal în procesul de educație al copiilor acestora, cei mai mulți dintre angajați fiind persoane cu familii, cu copii” a declarat Marius Kocze, asistent manager al proiectului.

Olimpiu Todorean
Președinte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam