Lucrările de amenajare a Dealului Ciuperca au fost finanțate prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, iar valoarea totală a investiției este de 1.942.304 euro, din care municipiului Oradea îi revin 1.722.253 euro (contribuția proprie fiind de 931.301 euro).
Lucrările au fost efectuate pe o suprafaţă de 38.759 mp, suprafaţa amenajată crescând de la 1,8 ha la aproape 3,9 ha. Lucrările de amenajare propriu-zise au fost începute în decembrie 2014, termenul final al lucrărilor fiind 31.12.2015.
La conferinţa de închidere a proiectului, din partea Primăriei Oradea au participat viceprimarul Mircea Mălan, reprezentanţii Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, preotul dr. Origen Sabău, parohul Bisericii Ortodoxe Române din Apateu (Ungaria) precum şi reprezentanţii firmei executante.
Legat de această investiție, viceprimarul Mircea Mălan a spus: ”În cadrul acestui proiect toate finanțările europene sunt utilizate, iar din economiile realizate am reușit să efectuăm niște lucrări suplimentare, cum ar fi pasarela deasupra căii ferate. Oradea are de astăzi o zonă de agrement de calitate, realizată pentru orădeni și turiști, iar acest proiect transfrontalier pe care orașul nostru l-a făcut împreună cu parohia ortodoxă din Korosszegapati (Apateu, Ungaria) pe dealul Ciuperca oferă o imagine deosebită asupra orașului. Rugămintea noastră este de a păstra ceea ce s-a făcut bun în acest loc precum și în orașul nostru. De noi depinde în mare măsură ce se va găsi aici peste un an sau mai multe. Cred că trebuie să arătăm cu toții că ținem la acest oraș și că știm să respectăm tot ce se face în orașul Oradea.”
Lucrările de amenajare a grădinii publice de pe Dealul Ciuperca au constat în stabilizarea terenului, amenajarea zonei aflate la baza versantului şi a aleii de acces din strada Olteniei, realizarea a cinci puncte panoramice şi a unui punct de alimentaţie publică, respectiv a punctului de informare turistică. De asemenea, au fost realizate zone de relaxare, un amfiteatru în aer liber şi o pasarelă care asigură trecerea peste calea ferată şi drumul expres.
Pentru stabilizarea terenului au fost realizate lucrări pe suprafaţa versantului constând în ziduri de sprijin din gabioane cu piatră naturală, în strânsă corelare cu elementele de construcţii propuse în amenajare – alei, platforme, amfiteatru, punct de alimentaţie publică şi informare turistică.
Traseul călăuzitor prin întregul habitat creat ghidează trecătorii printre punctele de interes ale grădinii, făcând legătură între platforma de acces de la baza versantului cu punctul principal de panoramă situat în zona de altitudine maximă a terenului şi acces din Strada Graurilor. Aleea a fost proiectată avâdu-se în vedere topografia terenului, pentru a se evita pantele foarte mari care ar îngreuna accesul persoanelor. Spaţiile de odihnă de pe traseu au fost proiectate ca lărgiri ale aleilor, cu platforme amenajate cu elemente de mobilier urban: bănci şi coşuri de gunoi, realizate exclusiv din materiale naturale.
În zona vestică a terenului este amplasat un amfiteatru în aer liber, cu o capacitate de 130 de persoane, care poate fi utilizat pentru diverse manifestări culturale, iar în perioada verii ca “şcoală în aer liber” pentru activităţi educative cu rol de conştientizare asupra importanţei conservării patrimoniului natural.
Punctul de alimentaţie publică şi informare turistică este amenajat în zona cu cea mai bună panoramă asupra oraşului, fiind prevăzut cu acces facil pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii.
Ca amenajare peisagistică, Grădina publică Dealul Ciuperca cuprinde importante arii plantate cu arbori, arbuşti, plante perene şi din flora spontană, precum şi viţă-de-vie, contribuind astfel la ameliorarea atmosferei şi a climatului urban. Alegerea speciilor s-a făcut ţinând cont de specificul amplasamentului, în diversele zone ale arealului investiţiei fiind plantaţi arbori şi arbuşti de talii diferite, de diverse forme şi culori ale coronamentului sau inflorescenţei.
Mai multe detalii legate de acest proiect găsiți în atașament.

Cu stimă,
Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam