Primăria Oradea și-a însușit și ultimele două apartamente din Casa Darvas La Roche, fostul sediu al FC Bihor, de pe strada Iosif Vulcan, urmând să amenajeze aici Muzeul Art Nouveau al orașului.

Casa Darvas – La Roche, una dintre clădirile emblematice ale, a fost construită între 1911-1912, după proiectul celebrilor fraţi arhitecţi Lászlo şi Jószef Vágó. Imobilul ce trei niveluri (demisol înalt, parter şi etaj) a fost construit pentru Darvas Imre, un mare întreprinzător evreu din Oradea în domeniul exploatării lemnului, şi soţia sa, Schutz Margit. Numele casei vine de la placa pe care Darvas a pus-o deasupra uşii dinspre malul Crişului şi pe care scria „La Roche és Darvas faipari vállalat”, adică „Întreprinderea forestieră La Roche şi Darvas”, Alfred La Roche fiind un bancher din Elveţia, acţionar la firma înfiinţată de Darvas. Astfel, pe lângă locuinţ individuală, casa a găzduit şi birourile întreprinderii. Clădirea are șase apartamente, dintre care doar două sunt ale Statului Român. După evacuarea FC Bihor de aici, edilii orădeni s-au gândit să cumpere și celelalte patru apartamente, aflate în proprietatea privată a două persoane fizice, și să amenajeze aici un Muzeu Art Nouveau. În cursul lunii mai a anului în curs, consilierii orădeni au aprobat cumpărarea primelor două apartamente și a bunurilor mobile aparținând proprietarului Simon Jutit. Prețul de cumpărare pentru apartamentele 3 și 6 a fost de 123.000 euro, plus 76.800 euro obiectele de aici. Potrivit referatului de evaluare științifico/artistică a obiectelor aflate în colecția lui Judit Simon, interiorul locuit de aceasta s/a păstrat intact, cu toate elementele decorative (vitalii, stucaturi, măști ale caloriferelor, uși, clanțe, pardoseli etc.), specifice artei 1900 și școlii vieneze de arhitectură. Mobilierul, un dormitor complet format din 12 piese, care după cunoștința proprietăresei a fost comandat odată cu finalizarea construcției. Garnitura de dormitor completă aparține neorococo-ului, creația unei manufacturi de prestigiu european, din a doua jumătate a secolului XIX. S-au păstrat intacte cele patru vitralii, respectiv oglinda de perete din cristal venețian. Cele 23 de lucrări de artă (pictură, grafică, sculptură) aparțin, în general, artei maghiare de la sfârșitul secolului al XIX-lea și început secol XX. Majoritatea este opera unor artiști plastici maghiari cunoscuți, cum ar fi Tibor Erno, Berkes Antal etc.
Pe lângă aceste două apartamente, joia trecută, Consiliul Local Oradea a mai aprobat și cumpărarea apartamentelor nr. 2 și 5, aparținând lui Ioan Cristian Vidican, la prețul de 178.000 euro. Modalitatea de plată va consta într-un avans de 15.000 euro plus un apartament pe Republicii, la nr.15, evaluat la 34.900 euro, iar diferența de 128.000 euro se va achita până cel târziu pe 1 martie 2016.
Cristina PUȘCAȘ

Cristina Puscas
Reply Reply to All Forward More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam