Toate lucrările contractate pentru cele cinci biserici orădene incluse proiectului „Punți Crișene” au fost finalizate, în plus din economiile realizate, până la finele anului, va fi restaurată şi faţada Bazilicii greco-catolice de la Palatul Baroc.
Ieri, a avut loc conferinţa de final la proiectul „Punți Crișene – Proiect de promovare a ecumenismului regional în Bihor Hajdu-Bihar”, unde patru biserici din Oradea s-au bucurat de o serie de lucrări de restaurare. Pe lângă scopul evident de întreţinere a acestor lăcaşuri de cult, prin aceast program se urmăreşte şi includerea lor în circuitul turistic, ele urmând să fie deschise, la orice oră, turiştilor. Cele patru biserici care s-au bucurat de lucrările de restaurare şi reabilitare sunt: Bisericii cu Lună, cu cele două filii ale sale Biserica „Buna Vestire” și „Sfântul Duh Mângâietorul”, Biserica Romano-Catolice din Cetatea Oradea respectiv Biseric Reformate de pe strada Primăriei (Oraşul Nou). În plus, din sumele economisite, peste 200.000 euro, în aceste zile se reface şi faţada Bazilicii Romano-Catolice de la Palatul Baroc. „În aceste zile am finalizat un proiect foarte important pentru administrația locală, un proiect ale cărui beneficii se vor reflecta în timp atât asupra enoriașilor care participă la slujbele religioase, cât și asupra valorificării apotențialului turistic al municipiului Oradea. Am reușit în urma acestui proiect să creăm condiții adecvate pentru enoriașii acestor biserici”, a declarat viceprimarul Mircea Mălan.
Valoarea investiţiei pentru toate cele biserici – monument istoric din Oradea este de 1.393.263 euro. Astfel pentru Biserica cu Lună (inclusiv filiile „Buna Vestire” şi „Sfântul Duh Mângâietorul”) s-au cheltuit 669.486, 78 euro, la Biserica Romano-Catolica din Cetatea Oradea s-a alocat suma de 136.217 euro, Biserica Reformată din Oradea – Oraşul Nou a primit 314.467 euro, iar Bazilica Romano-Catolică din Oradea – Olosig are de cheltuit 200.785 euro. Conform informaţiilor prezentate de către Mircea Mălan cu privire la lucrările efectuate la Biserica cu Lună, acestea au constat în: înlocuirea vitraliilor, lucrări de rezistenţă şi consolidare, precum şi o serie de intervenţii pentru realizarea unui drenaj subteran perimetral al bisericii, reabilitarea sistemului de canalizare pluvială de-a lungul perimetrului clădirii, desfacerea mobilierului istoric al bisericii şi pregătirea lui pentru conservare şi restaurare, realizarea unei porți de acces dinspre str. Traian Moşoiu. Întrucât se urmăreşte deschiderea corului şi turnului bisericii accesului vizitatorilor şi turiştilor, aici s-au efectuat lucrări de desfacere tencuieli, pardoseli, curăţare ziduri, a avut loc schimbarea scărilor de lemn care permit urcarea în turn şi montarea unui perete de sticlă în jurul mecanismului care indică fazele lunii. Tot în cadrul acestui proiect s-a amenajat în Corpul C, lângă Biserica cu Lună, și un muzeu memorial dedicat episcopului Roman Ciorogariu, din comorile bisericii. „În muzeu am expus o draperie a bandachinului lui Andrei Şaguna din 1867. Avem chipul original al picturii cu Horea de deasupra catapeteasmei. De asemenea, deţinem actul de sfinţire a Bisericii cu Lună din 30 mai 1832”, a declarat părintele paroh Teodor Cristea. Acesta a adăugat că vizitatorii vor putea vizita la orice oră din zi atât turnul Bisericii, cât şi muzeul. Prezent la conferința de presă, Marius Moș, Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională a menționat că pentru promovarea tuturor bisericilor din acest proiect, atât a celor din România, cât şi a celor din Ungaria, partenere în acest program, s-a realizat un website (www.punticrisene.ro), un ghid turistic audio virtual și se va tipări şi un ghid care va fi distribuit gratuit. Proiectul „Punți Crișene – Proiect de promovare a ecumenismului regional în Bihor Hajdu-Bihar” a fost coordont de dr. Ioan Ciorba.
Cristina PUŞCAŞ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam