Viceprimarul Huszar Istvan, citymanagerul Eduard Florea împreună cu directorul Direcției Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente din Primăria Oradea – dl. Mircea Oaie au susținut azi, 25 septembrie, o conferință de presă în care au anunțat evenimentele pregătite în acest an de municipalitate pentru „Festivalul Toamna Orădeană”.
„În acest an festivalul va începe în data de 2 octombrie și se va încheia la 12 octombrie, perioadă în care vor fi organizate diferite evenimente artistice, culturale sau sportive. Toate acestea au fost gândite în așa fel încât să corespundă cât mai multor categorii de vârstă, tuturor cerințelor”, a spus viceprimarul municipiului, dl. Huszar Istvan.
O noutate a Festivalului o reprezintă în acest an faptul că evenimentele se vor desfășura în Cetatea Oradea. „Vom da startul deschiderii acestui monument istoric. Dorim ca Festivalul Toamna Orădeană să fie un festival foarte spectaculos, vom avea păpuși uriașe din orașul înfrățit Szekesfehervar, o expoziție despre Cetatea Oradea datorită colaborării foarte bune cu Muzeul Țării Crișurilor, expoziție ce va putea fi admirată aproximativ jumătate de an, concerte și spectacole în aer liber, proiecții 3D și multe alte evenimente interesante”, a spus viceprimarul Huszar.
Legat de bugetul festivalului, citymanagerul Eduard Florea a menționat că, din punct de vedere economic, ediția din acest an a festivalului este un succes, deoarece pe lângă fondurile alocate din bugetul local, o serie de sponsori s-au arătat interesați de acest eveniment și, prin intermediul unor parteneriate cu diferiţi prestatori de servicii, Festivalul Toamnei Orădene primește o calitate deosebită.
Eduard Florea a menționat că bugetul total al festivalului, care include sponsorizările şi încasările estimate de la comercianţi, ar ajunge până la suma de 1.000.000 lei.
Conform prezentării făcute de către dl Mircea Oaie, Festivalul Toamna Orădeană începe în data de 2 octombrie, la ora 16, cu defilarea pe traseul: platoul din fața Teatrului Regina Maria – Pietonală – Bd. Magheru – Cetatea Oradea (intrarea se va face pe noul pod din lemn din fața Cetății), urmând ca după festivitatea de deschidere să aibă loc expoziția de păpuși uriașe din Szekesfehervar.
Diversitate de programe în cetatea renovată
O bună parte a evenimentelor Toamnei Orădene sunt dedicate Cetăţii Oradea, care a primit o haină nouă în urma lucrărilor de reabilitare din ultimii ani. Orădenii sunt invitaţi să descopere noile spaţii renovate din interiorul cetăţii, cu ajutorul unor tururi ghidate, cu explicaţii în limbile română şi maghiară. În cadrul Zilelor Cetăţii, vor putea fi vizitate expoziţii de arme şi armuri, de obiecte meşteşugăreşti, proiecţii de film cu istoria cetăţii, precum şi o expoziţie de cărţi poştale vechi cu Oradea. Spectacole de dansuri medievale şi renascentiste, demonstraţii de lupte, concerte şi chiar teatru medieval vor completa programul dedicat cetăţii.
Evenimentele primului weekend (2-4 octombrie) se vor desfășura în Cetatea Oradea, unde iubitorii de muzică pop şi rock vor putea să îi vadă pe Celelalte Cuvinte, Bordo Sarkany, N.O.R., Fire Dream, Pasărea Rock Simfonic, One, Joe Balogh & Jazz Today, Cristina Kiseleff și Hara.
Între 5-9 octombrie, în fiecare seară, în cetate vor fi diferite evenimente: concerte în aer liber de muzică klezmer, concert folcloric, spectacole de dans, alături de expozițiile și programele permanente.
În cel de-al doilea weekend al Toamnei (9-11 octombrie), muzica pop-rock va fi reprezentată de Em-Street, Baneș Party Band, Randi & Jo, Horia Brenciu& HBO Orchestra, Piramis (Ungaria), Fameless – Tibi Albu, Vama, Fly Project, Loredana&Nadir.
Ziua de 12 Octombrie – Ziua Orașului Oradea va fi marcată printr-o ședință festivă a Consiliului Local, urmată de un ceremonial militar și religios.
Pentru iubitorii muzicii clasice, Primăria Oradea va oferi două concerte de muzică clasică, iar duminică 11 octombrie nu va lipsi nici obișnuita retragere cu torțe a cadrelor militare și focurile de artificii.
Toate evenimentele vor fi cu intrare liberă, au menționat reprezentanții administrației locale la conferința de presă.
În atașament găsiți programul detaliat al evenimentelor din cadrul festivalului.

Cu stimă,
Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam