Duminică 21 august, de la orele 14:00, s-a desfășurat la Roșia, a IV-a ediție a Festivalului-concurs Vioara cu goarnă „Dorel Codoban” organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor și Primăria Roșia, manifestare care a adus pe scenă interpreți ai viorii cu goarnă din județul Bihor.
În acest an Marele premiu al Festivalului-concurs a fost o vioară cu goarnă, făurită de meșterul Cornel Palladi din Beiuș.
În urmă deliberării juriului căștigătorii sunt:
Marele premiu – Ioan Covaci din Dobrești
Premiul I – Raul Daniel Leuca din Meziad
Premiul II – Andrei Chirilă din Hotar
Premiul III – Cătălin Matiu din Budureasa
După concurs a avut loc un spectacol folcloric în cadru căruia au evoluat ansamblurile folclorice: „Codrenii Bihorului” Roșia, ”Florile Borumlăcii” Borumblaca, ”Doina Șteiului” Ștei, Căminul Cultural Șuncuiuș, „Moșuț” Vadu-Crișului, „Zestrea Buduresii” Budureasa, „Ceata Junilor” Sibiu, „Aldeșteana” Aldești-Arad precum și soliștii vocali: Voichița Mihoc, Cornelia Covaciu, Leontin Ciucur, Luminița Tomuța, Stelele Bihorului, Vlad Ștef, Daniela Rada, Surorile Tomele, Lavinia Chifor, Roxana Buzle, Alexandru Haiduc, Andreea Zăvoian, Bianca Popa, Roșienițele.
Festivalul are ca scop descoperirea de noi talente și încurajarea soliștilor instrumentiști de a duce mai departe tradiția, de a pune în valoare și de a promova sunetul inconfundabil, unic în țară și în lume al viorii cu goarnă.
Beneficiind de o vreme superbă, evenimentul a atras pe toată durata zilei aproximativ 3000 de spectatori din Roșia și împrejurimi.

Autor Claudia Postolache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam