Marţi, 22 decembrie, de la ora 10.00, Cetatea Oradea va fi gazda vernisajului expoziţiei „Rezistenţă şi represiune în Bihor”, realizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) împreună cu Cristina Puşcaş. La eveniment vor lua cuvântul Lucian Silaghi (AFDPR Bihor) viceprimarul Huszár István, Cristina Puscaş (Asociaţia „Cei 40 de mucenici”), Alin Mureşan (director general IICCMER).
Unul dintre subsolurile Cetăţii Oradea va deveni, în timp, gazda unei expoziţii permanente, cu rol de memorial, pe tema represiunii din zona Bihorului în perioada comunistă. Locul a fost ales de organizatori întrucât Cetatea a fost folosită, după 23 august 1944, şi ca lagăr de internare şi triere a mai multor categorii de oameni devenite incomode pentru forţele pro-comuniste.
Cele 10 celule din subsolul uneia dintre clădirile Cetăţii vor conţine, într-o primă etapă a proiectului, două expoziţii: patru celule au fost amenajate ca o avanpremieră a expoziţiei permanente despre represiunea din Bihor, celelalte şase adăpostind o expoziţie-soră, „Memoria suferinţei”, realizată de Centrul de Studii în Istorie Contemporană în colaborare cu Fundaţia Hanns Seidel România. Vizitatorii vor putea afla detalii despre principalele locuri de represiunea din zona Bihorului (Penitenciarul Oradea, sediile Securităţii din judeţ şi Lagărul de internaţi), dar şi despre organizaţiile de rezistenţă anti-comunistă din Bihor şi despre numeroşi foşti deţinuţi politici.
Regimul comunist s-a instalat la putere în România treptat, profitând de actul de la 23 august 1944, dar mai ales de cursul războiului şi de ofensiva armatelor Uniunii Sovietice. Deoarece ideologia comunistă nu reuşise să strângă decât foarte puţini simpatizanţi în România antebelică, iar războiul a opus cele două armate în perioada 1941-1944, Moscova a hotărât impunerea la putere prin forţă şi intimidarea opoziţiei. Expoziţia încearcă să introducă publicul în atmosfera care a fost rezervată deţinuţilor politici din zona Bihorului, nu înainte de a prezenta contextul general al represiunii.

Organizatori şi parteneri: Primăria Oradea, Administraţia Cetăţii Oradea, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Fundaţia Hanns Seidel România, Asociaţia „Cei 40 de Mucenici”, Centrul de Studii în Istorie Contemporană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam