Muzeul Ţării Crişurilor, împreună cu Institutul Polonez din Bucureşti, vă invită la sediul Muzeului, Palatul Baroc (B-dul Dacia nr. 1-3), la expoziţia Afişul Polonez, sec. XXI. Tomasz Bogusławski, Ryszard Kajzer, Sebastian Kubica, care va avea vernisajul în data de 29 ianuarie 2015, ora 17:30. Aceasta cuprinde 70 de afișe semnate de trei reprezentanți ai „școlii afișului polonez”: Tomasz Bogusławski, Ryszard Kajzer și Sebastian Kubica şi va putea fi vizitată până în data de 1 martie 2015. Cu această ocazie, Muzeul Ţării Crişurilor, în parteneriat cu Universitatea Oradea – Facultatea de Artă, Departamentul de Arte Vizuale şi Liceul de Arte organizează un workshop susţinut de graficienii Ryszard Kajzer și Sebastian Kubica în 27 şi 28 ianuarie 2015, între orele 9:30 şi 13:00, în atelierele de grafică ale Liceului de Arte Oradea din Parcul Petőfi nr. 26.

Sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial a marcat începutul unei noi perioade în dezvoltarea artei plastice poloneze odată cu apariţia unei noi forme de artă susţinute de Academia de Arte Frumoase din Varșovia: afişul. Între anii ‘50 şi ’80 designul şi pictura, comunicarea vizuală și arta s-au contopit, iar rezultatul a devenit tradiţie naţională în cultura poloneză. După 1945, regimul comunist a impus o cenzură aproape completă folosind afişul ca instrument de propagandă a propriilor sale mesaje. În perioada care urmează, începând cu anii ’60, schimbările din mediul politic devin favorabile dezvoltării artei afişului, care va dobândi recunoaştere şi sprijin din partea statului prin educaţie – cursuri de design ţinute la institutele de artă poloneze şi concursuri. Treptat, posterul şi-a recâştigat libertatea de expresie, fiind din ce în ce mai puţin influenţat, motiv pentru care a devenit mai dinamic în conținutul său de idei, dar şi în concepţia estetică.

Tomasz Bogusławski (n. 1958, Gdańsk)
Domeniile sale de activitate sunt designul grafic, grafica editorială, comunicarea vizuală, realizează afișe și timbre filatelice (vezi seria de timbre pentru Jocurile Olimpice de la Atlanta 1996 sau pentru aniversarea a 20 de ani de la înființarea Sindicatului Independent „Solidaritatea”). A studiat la Academia de Arte Frumoase din Gdańsk, în clasa prof. M. Freudenreich, lucrarea de diplomă susținându-o în anul 1982, la Atelierul de Grafică condus de prof. W. Janowski. Este un profesor și un pedagog excelent, îndeplinind, în perioada 2002-2008, funcția de rector al Academiei de Arte din Gdańsk. Din 2010, ține cursuri de design grafic la Facultatea de Arta Noilor Media din cadrul Școlii Superioare de Tehnici IT din Gdańsk.

Ryszard Kajzer (n. 1973, Świerczyn)
Grafician, realizează îndeosebi afișe și ilustrații, face grafică editorială.
A studiat la Facultatea de Grafică a Academiei de Arte Frumoase din Varșovia și la Schule für Gestaltung (Zürich). A participat, în calitate de asistent, la Atelierul de Proiectare de Afiș condus de prof. Mieczysław Wasilewski, iar din 2000 – la Atelierul de Proiectare Grafică Editorială al prof. Lech Majewski, în cadrul Academiei de Arte din Varșovia. Bursier al Internationales Künstlerhaus Villa Concordia (Bamberg, Germania).

Sebastian Kubica (n. 1975, Żywiec)
Realizează afișe, desene, ilustrații, face design grafic și xilogravură.
A absolvit Facultatea de Grafică din Katowice, în cadrul Academiei de Arte Frumoase din Cracovia. Și-a susținut lucrarea de diplomă în design grafic la atelierul prof. R. Kalarus, obținând încă o diplomă în grafică în cadrul atelierului condus de prof. R. Starak.
Din anul 2002, deține titlul de doctor în arte plastice, desfășurându-și activitatea didactică la Institutul de Artă din Cieszyn, filială a Universității Sileziene din Katowice, și la Școala Superioară Sileziană de Informatică și Medicină din Chorzów. A ținut ateliere de proiectare grafică la Universitatea Diego Portales din Santiago și la universitățile Vina del Mar și Santo Tomas din Antofagasta (Chile).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam