City-managerul Primăriei Oradea, dl. Eduard Florea împreună cu administratorul S.C. Termoficare Oradea S.A, dl. Stănel Necula au susținut azi, 4 martie 2016, o conferință de presă privind situația sistemului de termoficare actual și modul de gestionare a problemelor din teren.
Reabilitarea unui sistem de termoficare vechi de 50 de ani este un proces de durată
”Se cunoaște de mai mult timp starea precară în care se găsește sistemul de termoficare, se cunoaște că avem o centrală termică cu o vechime de peste 50 de ani și mai mult de jumătate din rețelele termice au durata de viață expirată. Toate acestea au determinat ca în urmă cu câțiva ani, pe baza unui Masterplan de Energie Termică, să se decidă reabilitarea sistemului termic al orașului, ca un obiectiv absolut necesar. Tot ceea ce se întâmplă astăzi în teren, nu este decât o confirmare a faptului că acea soluție era una obligatorie”, a spus city-managerul Eduard Florea în deschiderea conferinței de presă.
City-managerul Primăriei Oradea a menționat că trebuie avut în vedere starea specială a operatorului de termoficare, în special a producătorului, în acest moment Electrocentrale, la care din vara anului 2013 a fost declarată starea de insolvență. Din acel moment, multe dintre relațiile comerciale, structurile de funcționare, organele de conducere au trebuit revizuite. Totodată, din acel moment, implicarea autorității locale s-a impus cu necesitate, din ce în ce mai mult. În toți acești ani, s-a colaborat strâns atât cu Electrocentrale, ulterior și cu Termoficare, bugetul local punând la dispoziție sume importante de bani pentru a asigura o subvenție vitală menținerii în funcțiune a sistemului de alimentare cu energie termică a orașului.
”Ceea ce ne dorim astăzi este să facem un apel către cetățeni și către firmele care sunt racordate la sistemul de alimentare cu energie termică, de a ne cere scuze pentru sincopele pe care le-au resimțit în furnizarea agentului termic. Totodată, îi rugăm să înțeleagă că situația echipamentelor vechi este precară, că Primăria Oradea și conducerea celor două societăți fac eforturi enorme pentru menținerea în funcțiune a sistemului de termoficare și că modernizarea acestui sistem nu se poate realiza de pe o zi pe alta, este vorba de 5 – 10 ani și de resurse mari pentru a reabilita întregul sistem de termoficare al orașului.”
96% din avarii au fost în zonele cu rețele nereabilitate
Termoficare Oradea gestionează o reţea termică cu o lungime totală de 228,5 kilometri, din care 86 km sunt reţele termice primare, precum şi 149 de puncte termice. Această reţea asigură furnizarea energiei termice pentru 812 asociaţii de proprietari (62.500 apartamente în blocuri) şi 3619 case, precum şi 229 instituţii publice, alături de 1950 de agenţi aconomici.
Din reţeaua primară aflată în exploatare, 55,44% au o vechime mai mare de 25 de ani (durata normală de viaţă în condiţii de exploatare corectă este de maxim 20 ani). Vechimea reţelelor a determinat apariţia unui număr foarte mare de avarii: în 2014 au fost 1041 de intervenţii la reţelele de termoficare, iar în 2015 un număr de 776 intervenţii. De menţionat faptul că 96% din avariile din 2015 au fost în zonele în care reţelele nu au fost încă reabilitate.
Înlocuirea celor 17, 5 km de magistrale a scăzut pierderile cu 10%
Datorită faptului că în perioada 2014-2015 au fost înlocuiţi în cadrul programului POS Mediu 17,5 kilometri de magistrale, pierderile de energie termică s-au redus cu 10%. Alţi 20,2 km urmează să fie modernizaţi în perioada 2016-2017, în cadrul programului POIM. După definitivarea reabilitării reţelelor, se estimează că avariile se vor reduce cu 80%.
În privinţa asigurării unei mai bune furnizări a apei calde, în anul 2015 au fost instalaţi 3387 metri liniari de recirculare. Pentru completarea recirculării pentru toţi consumatorii mai este necesară instalarea a 12.000 metri liniari de reţea pentru recircularea apei calde, din care 4.500 sunt programaţi pentru anul 2016.
Stănel Necula explică modul în care se intervine în cazul avariilor
Administratorul Stănel Necula a explicat modul în care se intervine în cazul avariilor la cazane sau la rețele: ”În momentul în care noi avem o avarie la un cazan, în prima fază constatăm care este efectul avariei, respectiv: s-a spart o țeavă, țâșnește apă, s-a spart un perete etc. În momentul în care oprim cazanul, este o perioadă de 6-8 ore, uneori și 12 ore până când noi putem să intrăm în interiorul cazanului, să desfacem cazanul ca să vedem natura avariei și tipul avariei. După constatare se face o estimare a timpului intervenției, care poate fi între 4 și 8 ore, asta în situația în care la proba de presiune pe care suntem obligați să o facem conform normativelor nu mai cedează din nou cazanul. Dacă la proba de presiune, cazanul cedează, procesul de lucru trebuie reluat. În cazul avariilor la rețele, în prima fază se constată natura avariei, respectiv că iese apă prin asfalt, că iese apă dintr-un cămin sau că avem o pierdere de apă la nivel de oraș. De menționat, că 6-8 ore durează golirea unei magistrale cu diametrul cuprins între 350 și 800. Vorbind de temperaturi între 95 și 105 grade la nivel de magistrale, nu putem introduce muncitorii acolo până nu aducem zona la nivelul de siguranță. După aceasta, urmează intervenția, sudura, reumplerea magistralei, deci furnizarea agentului termic necesită cel puțin 12 ore. Au fost situații, când la 1 m sau 2 m de zona unde am săpat și reparat, la repornirea agentului termic, magistrala a pocnit din nou. Toate aceste probleme sunt efectele unui sistem de termoficare vechi, cu conducte vechi la care uzura e uniformă și generalizată”.
În ceea ce privește facturile cetățenilor afectați de avarii, administratorul Stănel Necula a ținut să precizeze că ceea ce nu se consumă, nu se furnizează, prin urmare nu se măsoară și nu se facturează.
Cu privire la acuzaţiile aduse administratorului Stănel Necula, city-managerul Eduard Florea a arătat că nu poate fi vorba de înlocuirea acestuia. “Nu ne permitem să facem experimente în această perioadă, în care trebuie să facem trecerea la noul CET şi să încheiem reabilitarea întregului sistem de termoficare. Conducerea Primăriei Oradea nu are niciun dubiu privind profesionalismul dlui Stănel Necula”, a subliniat dl Florea.
Lucrările la noua centrală pe gaz a oraşului sunt realizate în proporţie de 99%, în prezent fiind în curs probele la instalaţiile auxiliare. După efectuarea probelor şi primirea avizelor necesare, noua centrală va intra în funcţiune în luna aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam