O delegație a Băncii Mondiale s-a întâlnit, marți, cu reprezentanții Consiliului Județean Bihor, pentru o analiză tehnică și economică a agendei de descentralizare a României.

Întâlnirea s-a derulat în sala mare de ședințe a Consiliului Județean Bihor, iar discuțiile s-au întins pe durata a mai bine de trei ore.
Din delegația Băncii Mondiale au făcut parte William Dilinger, consultant pe descentralizare la biroul din Washington, Marcel Ionescu-Heroiu, manager de proiect, Anama Maria Manuela Moț, specialist pe dezvoltare socială în biroul din Washington, Ana Ghiorghieva, economist senior în biroul din București și Sebastian Burduja, specialist pe dezvoltare socială în biroul din Washington.
Consiliul Județean Bihor a fost reprezentat de o delegație formată din președintele Cornel Popa, Horia Carțiș, șeful de cabinet al președintelui CJ Bihor, Carmen Soltănel, secretarul județului, Filip Cheșeli, directorul Direcției Economice, Dimitrie Muscă, directorul economic al instituției, Gabriela Plugar, consilier în cadrul Serviciului Financiar-Contabil, Călin Puia, directorul DGASPC Bihor, Simina Hinț, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor și Vlad Gaje, consilier în cadrul Direcției Tehnice, Autoritatea Locală de Transport.

„Pe partea de descentralizare, am dori să știm care din responsabilitățile administrative pe acre le aveți le considerați oportune, ce responsabilități credeți că ar trebui adăugate, cum ar trebui continuat procesul de descentralizare, dacă considerați că ar trebui continuat și, de asemenea, ne-ar interesa să vedem cum funcționați la momentul actual. Ne interesează de asemenea partea de buget, de unde vin veniturile, cheltuielile principale și cum vă descurcați cu aceste repsonsabilități. Pe partea de analiză pe PNDL ne interesează efectiv să vedem cum merge programul. Știm că sunteți beneficiari ai acestor fonduri, atât direct prin proiecte pe partea de drumuri județene, cât și indirect, pentru că ajutați direcționarea și prioritizarea investițiilor făcute din PNDL la nivelul unor autorități locale din județul Bihor. Și colo vrem să înțelegem tot așa cum se coordonează investițiile de pe PNDL cu investițiile făcute prin fonduri europene, cum vă ajută, ce ar trebui schimbat” , a spus, Marcel Ionescu-Heroiu.
„Dacă vorbim despre descentralizare, mă tem că n-ați nimerit țara potrivită. Trebuie să fiu foarte franc cu dumneavoastră și să vă spun că România doar clamează descentralizarea. Județul Bihor se găsește în mod constant pe locul 5-6 în ierarhia județelor care dau bani la București și ne regăsim, tot în mod constant, undeva între locurile 26 și 32 la fondurile pe care le primim din capitală, în condițiile în care județul are mare nevoie de bani pentru investițiile în infrastructură. Din această cauză trebuie să recurgem la împrumuturi bancare, însă lipsa fondurilor ne poate crea mari dificultăți și în rambursarea acestora”, a precizat, la rândul său, președintele CJ Bihor, Cornel Popa.
În cadrul întrevederii au avut loc discuții punctuale referitoare la activitatea Consiliului Județean în domenii precum asistența socială, educație, sănătate, infrastructură, infrastructura de transport, dar și legat de salarizarea personalului bugetar, situația creditelor accesate de Consiliulu Județean Bihor ori obiectivele strategice pe perioada 2014-2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam