De secole, municipiul Oradea a reprezentat un punct important în istoria României, fiind şi unul dintre cele mai importante centre culturale. Construirea cetăţii este atribuită regelui Ladislau I. , cel care a depus temeliile în anul 1082.
Pianistul Thurzó Zoltán susţine, în premieră, primele două concerte care au loc în Cetatea din Oradea de la înfiinţarea acesteia. Cele două recitale vor fii susţinute în biserica Romano Catolică din incinta Cetăţii.
În cadrul Toamnei Orădene 2015 vor fi susţinute primele două recitale de pian cu o durată de aproximativ 50 de minute fiecare, în datele:
– 6 octombrie 2015, marţi, de la orele 17.30: ”Vă place Chopin?” – la lumina a 933 lumânări (1082-2015)
– 10 octombrie 2015, sâmbăta, la orele 17.30: ”O călătorie inedită în istoria Cetăţii din Oradea, prin piesele lui Liszt, Bartók, Kodály.”

Iată câteva gânduri ale artistului Thurzó Zoltán despre concerte:
“Pentru mine muzica este o limbă – limba care este folosită foarte bine şi la un nivel înalt artistic de către compozitori şi interpreţi. Baza limbajului muzical este un Abecedar alb-negru şi toţi compozitorii folosesc aceleaşi melodii formate din aceste 12 sunete. Se schimbă doar forma muzicii bazată pe diferite experienţe de viaţă. Evident, şi citirea cu pietate este foarte importantă în această ecuaţie. Chopin se spune că era poetul pianului. Voi interpreta piese compuse de el la lumina a 933 de lumânări. Va fi un eveniment unic, cu o atmosferă ieşită din comun. Chopin, într-un simţ unic în muzică, exprimă cu sunetele sale organizate, tot ce crede el important despre această lume, şi în mod evident, despre om. Originalitatea de neegalat şi bogăţia fanteziei sale creatoare este complex şi colorat.
Doresc să aduc în faţa publicului două recitale de pian, prin care să pot aduce faimă oraşului meu natal, Oradea, dar şi un omagiu compozitorilor al literaturii muzicale universale.
Doresc, ca în cadrul acestor voiaje muzicale, toată lumea să se poată apropia de caracterul oarecum misterios, ale acestor compozitori geniali.
Sentimentele compozitorilor din cadrul a celor două concerte se tind de la dragoste la furie frenetică, de la fericire la tristeţe infinită, de la gingăşie la mândrie. În timp ce ei ne vorbesc print-un limbaj de o eleganţă nobilă, flexibilă, sinceră, cu un nivel înalt al frumuseţii, inspiraţiei şi a poeticii adevărate.”

Toată lumea este binevenită la eveniment. Intrarea este liberă, se acceptă donaţii în favoarea Şcolii Speciale Nr.1 pentru ajutorarea copiilor cu nevoi speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam