Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Bihor a efectuat o evaluare a activităţilor de screening desfăşurate în judeţul Bihor de la începutul programului, în anul 2012, şi până la 31.12.2015, în baza raportărilor celor două reţele de screening existente (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi Spitalul Pelican Oradea) şi a listei medicilor de familie în relaţie contractuală cu CAS Bihor la 31.12.2015.
În perioada 2012-2015 au fost efectuate în judeţul Bihor, în cadrul programului de depistare precoce activă a cancerului de col uterin finanţat de Ministerul Sănătăţii, un număr de 11.132 de testări citologice Babeş-Papanicolau, ceea ce reprezintă o rată de participare a populaţiei eligibile (femei cu vârstă între 25 şi 64 ani) de 6,12%.
Din cei 338 medici de familie, în relaţie contractuală cu CAS Bihor, au contract cu una din cele două reţele doar 272 medici. Dintre aceşti medici doar 176 şi-au actualizat contractul cu reţeaua pentru perioada 2015/2016.
S-a constatat că există unităţi administrativ teritoriale (UAT) în care nici un medic de familie nu participă la program (nu a încheiat un contract cu o reţea de screening în perioada 2012-2015) şi nu acordă servicii de informare-consiliere populaţiei feminine eligibile în vederea participării la depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. Aceste UAT sunt următoarele: Aușeu, Balc, Bulz, Cherechiu, Cociuba Mare (există 2 medici de familie), Criștioru de Jos, Drăgești, Gepiu, Husasău de Tinca (există 2 medici de familie), Mădăras, Pomezeu, Săcădat, Sălacea, Sânicolau Român, Sârbi, Spinuș, Şoimi (există 2 medici de familie), Tărcaia, Toboliu, Vârciorog. În patru UAT (Ineu, Curtuişeni, Boianu Mare, Abrămuţ), deşi există medici de familie în contract cu o reţea de screening, nici o persoană eligibilă nu a participat la depistarea precoce activă a cancerului de col uterin.
Un aspect pozitiv este faptul că există cinci UAT în judeţul Bihor la care proporţia participării la screening este mai mare de 10% din populaţia catagrafiată: Ceica (23,91%), Roşia (16,91%), Budureasa (14,84%), Borş (12,24%), Bunteşti (10,46%). Pentru aceste cinci localităţi apreciem în cel mai înalt grad dedicarea personalului medical şi considerăm că medicii de familie au desfăşurat activităţi mai eficace în vederea informării populaţiei feminine eligibile pentru participarea la depistarea cancerului de col uterin.

director Executiv,
Dr. rahotă daniela

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam