Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Universitatea din Oradea, a desfășurat în perioada 23-25 aprilie 2015 Conferinţa internațională cu tema Diplomaţia Culturală la frontiera de Est şi Vest a UE, în cadrul Modulului European Jean Monnet ”Cultural Diplomacy at the East and West Borders of the European Union – an Essential Element in the process of European Integration”, coordonat de dna. lector univ.dr. Alina STOICA.
Deschiderea conferinței a avut loc vineri, 24 aprilie, începând cu orele 9.30, în Sala PractiPASS a Universității, Campus III, C48 și s-a continuat pe două workshopuri în după amiaza aceleiași zile. Lucrările conferinței au fost finalizate sambătă, 25 aprilie, la orele 13, cu concluziile conferinței.
Prezentările din cadrul manifestării internaționale și-au propun să surprindă câteva din aspectele care evidenţiază rolul culturii în depăşirea riscurilor şi ameninţărilor la adresa păcii şi securităţii, să evidențieze rolul diplomației culturale în rezolvarea conflictelor regionale din prezent, în demontarea imaginilor mentale, participând în acest sens la înlăturarea neîncrederii dintre oameni. Menționăm de asemenea importanța tot mai pregnantă a diplomației culturale în demersurile de politică externă a Uniunii Europene, în dezvoltarea regională,etc. Aşadar, cooperarea culturală reprezintă o parte vitală a procesului de transformare, de tranziţie, prin care trece tot sistemul internaţional actual.
Întrunirea a adus împreună la masa dezbaterilor 40 de reprezentanţi ai mediului academic din vestul şi estul Europei, din ţări precum Portugalia, Spania, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova și România.

Lect.dr. Alina Stoica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam