În satele Bihorului, în special în cele de pe Valea Crişului Repede, corindatul cu ocazia sărbătorii Crăciunului este obiceiul tradiţional cel mai bine păstrat. Grupurile de corindători merg din casă în casă şi duc prin colindul lor vestea Naşterii Domnului. Corindătorii, feciorii satului sau chiar bărbaţi însuraţi, sunt însoţiţi şi de muzicanţi, iar colindatul se încheie la fiecare gospodărie cu un scurt danţ. A doua şi a treia zi de Crăciun se sărbătoreşte la “ Casa de Corinzi”, unde sunt răsplătiţi prin colind, cântec şi joc cei care au lăsat corindătorii în casă.
Ansamblul Artistic Profesionist Crişana aduce în faţa publicului spectacolul “ De sărbători în Bihor”, un spectacol axat în special pe colinde tradiţionale, ce vor fi interpretate de membrii ansamblului, dar şi de invitaţii lor speciali. Şi fiindcă, aşa cum spuneam mai înainte, colindatul se încheie de obicei cu cântec şi joc, din spectacol nu vor lipsi nici aceste ingrediente. Vor evolua pe scenă atât orchestra şi dansatorii ansamblului, cât şi Simona Costin, Otilia Haragoş, Felicia Costin, Cornelia Covaciu, Luminiţa Tomuţa, Voichiţa Mihoc, Leontin Ciucur, Cornel Borza.
Parfumul copilăriei va fi adus pe scenă de grupurile de colindători de la ansamblurile: “Mugurelul Bihorului” de Şcoala Gimnazială Dimitrie Cantemir, având ca instructor pe doamna Doina Lung, “Plaiurile Crişului” din Sântandrei, al cărui instructor este Mircea Dărăban şi “Zestrea Buduresei” din Budureasa, care are ca instuctor pe Ioan Popa.
Invitaţii de seamă care vor sărbători anul acesta alături de bihoreni sunt Nicolae Mureşan, Nicolae Mureşan junior şi Valeria şi Traian Ilea.
Spectacolul este regizat de Leontin Ciucur, scenografia semnată de Ianis Vasilatos, orchestra va fi dirijată de Adrian Miescu, iar la sunet îl vom regăsi pe Agod Zoltan.
Preţul unui bilet este de 15 lei la balcon, 20 lei în sală şi 30 de lei la loji. Biletele pot fi achiziţionate de la Agenţia Teatrului (de luni- vineri în intervalul orar 10:00- 19:00 şi în weekend între orele 10:00-13:00) sau online de pe www. biletmaster.ro
____________________________________
Simona Zanca
Referent cultural
Ansamblul Artistic Profesionist Crişana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam