Aşa cum anunţa primarul Ilie Bolojan încă de săptămâna trecută, proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare se află pe ultima sută de metri, fiind îndeplinite toate condiţiile pentru ca noua centrală pe gaz să înceapă să funcţioneze. Unul dintre cazanele de apă fierbinte a fost pus în funcţiune în cursul zilei de azi, iar de mâine va funcţiona un singur cazan pe cărbune, fapt care va contribui la reducerea poluării, fumul degajat de coşul CET-ului vechi diminuându-se considerabil.
„Săptămâna viitoare va începe punerea în funcţiune a turbinei principale de gaz a noii centrale, iar de la jumătatea lunii aprilie centrala va funcţiona la capacitate maximă. Treptat vom opri vechea centrală – estimarea noastră este că la sfârşitul săptămânii viitoare vechile cazane pe cărbune vor fi oprite”, a spus Ilie Bolojan.
Proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare, respectiv construirea noii centrale pe gaz, este unul dintre cele mai importante proiecte ale municipalităţii, atât pentru valoarea foarte mare a proiectului, de 53 de milioane euro, cât şi pentru faptul că are un impact major asupra a peste 140 de mii de cetăţeni.
Societatea Transgaz a început de săptămâna trecută livrarea gazului pentru noua centrală termoelectrică a municipiului. În lunile aprilie şi mai se va lucra într-o formulă asistată, adică reprezentanţii de la General Electric vor fi mereu în teren, angajaţii de la Termoficare vor învăţa noile tehnologii, astfel încât din luna iunie exploatarea să fie făcută integral de către echipa din Oradea.
Primarul Ilie Bolojan a menţionat că aceste lucrări nu vor afecta nici încălzirea oraşului şi nici alimentarea cu apă caldă, iar cetăţenii nu vor simţi trecerea de la cazanul de cărbune la cazanul de gaz.
„Sperăm că sistemul nou va funcţiona fără probleme şi sper că efectele benefice le vom vedea în viitor prin eliminarea poluării, fără să fie afectat preţul gigacaloriei pentru populaţie”, a mai spus primarul Ilie Bolojan.
Ilie Bolojan a anunţat că Municipiul Oradea va cumpăra gazul de la unul dintre cei mai mari furnizori din România, Romgaz, la preţul cel mai bun de pe piaţa actuală, ceea ce înseamnă că partea cu alimentarea cu gaz este asigurată.
Pentru ca această centrală să fie rentabilă din punct de vedere economic, ea trebuie să vândă atât apa caldă şi căldura pentru orădeni, cât şi energia electrică pe care o produce, fapt pentru care trebuia rezolvată şi problema vânzării energiei electrice. În acest sens, s-a primit avizul de racordare de la Transelectrica la sistemul naţional de transport, astfel încât centrala orădeană poate să vândă electricitatea pe care o produce.

Cu stimă,
Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam