Primarul Ilie Bolojan, împreună cu primarul comunei Sînmartin, Lucian Popuș, au susținut azi, 10 iunie 2015, o conferință de presă în teren, respectiv în Băile Felix și Băile 1 Mai, pentru a arăta modul în care aceste două stațiuni vor fi aduse la standarde europene dacă se va realiza fuziunea cu municipiul Oradea.

Amenajarea pădurii din Băile Felix va avea la bază o lucrare de doctorat
“Miza acestei fuziuni este să punem la un loc potențialul celor două localități. Dorim să ridicăm condițiile din stațiunile Băile Felix și Băile 1 Mai la standarde europene, astfel ca atât locuitorii noștri, cât și turiștii care vor veni, să beneficieze din plin de acestea. Ceea ce ne dorim este să punem în valoare această zonă, prin amenajarea celor aproximativ 340 de hectare de pădure, cât au cumulat cele două stațiuni, în pădure de recreere. Întreaga amenajare va avea la bază o carte foarte bine documentată. Este vorba de lucrarea de doctorat “Păduri cu funcții de recreere” a d-nei Smit Ildiko. Astfel, lângă pădure va fi amenajată o zonă de primire, o parcare, pentru ca cei care vin cu mașina să aibă unde să o lase în siguranță. Vom amenaja zone de picnic cu vetre de foc, terenuri de joacă pentru copii, terenuri de sport, containere pentru deșeuri, dar și toalete publice. În interiorul pădurii vom amenaja alei din pământ, din macadam, din asfalt, dar și alei pentru călărie. Toate aceste amenajări vor fi făcute fără să se taie vreun arbore. Totodată, vom avea în vedere amenajarea corespunzătoare a spațiilor publice, dar și a spațiilor care sunt în administrarea persoanelor private”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Salvarea lacului cu nuferi – o altă miză importantă a fuziunii
Acțiunea de amenajare va viza și zona lacului cu nuferi, aflată acum într-un stadiu dezolant, pentru care se vor găsi soluții concrete. “Nu vrem doar poze cu lacul cu nuferi, el trebuie să devină o realitate. Acestea sunt mizele acestei fuziuni din punct de vedere turistic”, a afirmat primarul Ilie Bolojan.
În interiorul stațiunii se are în vedere schimbarea zonei centrale, prin amenajarea unei parcări mari, astfel ca șoferii să nu mai fie nevoiți să își parcheze mașinile pe marginea drumului, stricând astfel aspectul pe care ar trebui să îl aibă o stațiune balneară. Totodată, se dorește reabilitarea clădirii cazinoului, care pe vremuri era o adevărată atracție turistică.
“Momentan există zone îngrădite fără nicio logică, pline de bălării și scaieți, care trebuie amenajate corespunzător și redate locuitorilor noștri, dar și turiștilor care ne vizitează. Zona verde aflată acum în administrarea SCT Felix ar trebui să fie deschisă publicului. Trebuie să îi facem pe proprietarii de terenuri să le îngrijească, pentru a avea aici o curățenie exemplară. în interiorul stațiunii, pe marginile drumului, vom planta arbori umbroși, de talie mare”, a completat primarul Ilie Bolojan.

Două drumuri noi vor lega orașul de stațiuni
Un alt obiectiv important este realizarea a două drumuri noi de legătură dintre oraș și stațiuni. Unul va lega Băile 1 Mai de girația Metro-Selgros (zona str. Iancu de Hunedoara), drumul va trece prin Sînmartin, cu un pasaj peste calea ferată și va ieși lângă Pensiunea Noblesse. Totodată, se dorește realizarea unui drum suplimentar între Oradea și Băile Felix pe ruta Oradea – Cihei – Cordău, astfel ca drumul să treacă tangent cu pădurea. Proiectul amenajării pădurii cuprinde și amenajarea “Parcului Aventura”, dar și amenajarea a 16 km de noi piste de biciclete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam