O viață fără compromis
Data: miercuri, 18 noiembrie 2015, ora 18:00
Loc de desfăşurare: Biblioteca Județenă ”Gh. Șincai”, Str. Armatei Române, nr.1/A

Cel mai probabil, ni s-a întâmplat cel puţin odată să fim nemulţumiţi de propriul comportament, de reacţia sau atitudinea avută într-o situaţie sau în faţa unei oportunităţi oferite de viaţă. A greşi este uman şi totuşi unele greşeli, poate, ar fi putut fi evitate. În adâncul nostru ştim că putem fi mai buni, ne putem imagina pe noi înşine mai curajoşi, mai calmi, mai senini, mai eficienţi etc. Uneori, visăm că am putea realiza lucruri mai valoroase şi am vrea să ne ferim de compromisuri. Dar, CUM?

Comportamentul nostru seamănă cu o scară care, de la caz la caz, ne înlesneşte sau ne îngreunează accesul la noi înşine. Pentru a o putea urca este necesar să întrezărim cine suntem, care sunt valorile care ne dau viaţă şi dacă ceea ce descopăr sunt cu adevărat principii general valabile sau doar o pasă a momentului. Dacă se tezaurizează valori atemporale teama şi mâhnirea dispar cu desăvârşire…căci ele nu sunt un fapt inexorabil, ci o consecinţă a ignoranţei.

„Problemele apar atunci când ne lipseşte ideea călăuzitoare, când nu avem propriul criteriu de orientare. O astfel de persoană cade pradă arbitrarului curentelor de opinie. În nevoia sa de a fi pe plac şi de a obţine aprobarea mediului său, azi va face un lucru, iar mâine altul, azi va îmbrăţişa o idee şi mâine alta contrară, azi va declara un sentiment, iar mâine altul.” – Filosofia pentru viaţă, Delia Steinberg Guzman – Directoarea Internaţională Organizaţia Noua Acropolă.

Saltul de la trecător la netrecător, de la pieritor la nepieritor, de la schimbător la principii ferme, implică o muncă legată de căutarea sensului vieţii umane: cucerirea Fiinţei Autentice. Pentru a parcurge drumul eticii este necesar să înţelegem cum era conceput omul de către filosofii şi înţelepţii umanităţii.

Acest material a fost realizat pe baza ideilor din Cursul de Introducere în Filosofie, care propune o călătorie printre concluziile valoroase ale filosofilor și înțelepților umanității oferit de Asociaţia culturală Noua Acropolă.

Cursul se va desfășura în fiecare zi de miercuri de la ora 18:00.

Înscrieri se pot face la primele întâlniri pentru care intrarea este liberă.

Pentru informații și înscrieri, contactați-ne la na-oradea@noua-acropola.ro, tel. 0755 292 542.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam