Volumul VI din culegerea „Crișana tradițională” a văzut lumina tiparului în primele zile ale acestui an, coordonatorul proiectului, Ioan Degău, lansând cartea, cu prilejul onomasticii.

De Sfântul Ioan, Ioan Degău şi-a făcut cadou încă un volumul din culegerea „Crișana tradițională”, proiect pe care-l girează și finanțează împreună cu Societatea cultural-științifică AdSumus. Lansarea de carte a avut loc în prezența familiei, prietenilor și colaboratorilor apropiați. Volumul al VI-lea din „Crișana tradițională. Pagini de etnografie, dialectologie şi folclor” reuneşte o serie de articolelor și materialelor semnate de Ioan Degău, Miron Blaga, Octavian Blaga, Vasile Todincă, Maria Flavia Ciocotișan, Violeta Gherman, Romanița Diana Horga, Diana Iancu, Constantin Mălinaș și Alexandru Teoran, ele vizând segmente de istorie, economie și cultură tradițională din Țara Crișurilor. Despre carte și sărbătorit au vorbi conf. univ. dr. Ioan Laza, prof. univ. dr. Ioan Zainea, prof. Ligia Antonia Mirișan, prof. Univ. dr. Blaga Mihoc, folcloristul Miron Blaga, cercetătorul Vasile Todinca, respectiv poetul Pașcu Balaci. Ioan Degău s-a născut la 7 octombrie 1937, în Bunteşti, Bihor, fiind absolvent al Academiei de Ştiinţe Economice Bucureşti, multă vreme director al agenţiei Beiuş a B.N.R. şi al sucursalei Bihor a B.N.R. etc. În prezent, este director al Creditcoop Oradea. ”Ioan Degău își încununează ziua de nume cu un proiect de autentică valoare. A avut un an greu, prin pierderea iubitei soții, dar cu siguranță aceasta este mulțumită de aceste realizări”, a subliniat Ioan Laza. Folcloristul Miron Blaga a amintit faptul că Ioan Degău este un spirit românesc autentic, care a sprijinit cultura tradițională din acest județ. De asemenea, profesorul Blaga Mihoc a precizat că prin actele sale de mecenat s-a substituit statului care ar trebui să se implice în sprijinirea culturii. ”De ziua dumnealui, Ioan Degău s-a nemurit cu încă o carte”, a remarcat Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene ”Gheorghe Șincai”. Cercetătorul Vasile Todincă a subliniat faptul că acest proiect trebuie să continue. ”Domnul Degău este lada de zestre mobilă a Bihorului”, a precizat poetul Pașcu Balaci. Luând cuvântul, Ioan Degău, a promis audienței că la următoarea sărbătoare, pe 7 octombrie, va lansa și volumul VII, dar și o monografie a familiei Degău, dedicată soției, în special.
Volumul debutează cu un articol despre personalitatea martirului dr. Ioan Ciordaş. Beiuşeanul, avocat de profesie, a luptat până în noaptea de 3 spre 4 aprilie 1919, când a fost ucis cu bestialitate de către soldaţii căpitanului Kalman Verböczy, pentru apărarea drepturilor românilor din Transilvania. “Ioan Ciordaş şi-a pus viaţa în slujba neamului românesc, acţionând conform crezului său naţional, exprimat astfel: “Viaţa mea este a poporului meu””, scrie dr. Diana Iancu. Cercetătorii Vasile Todincă şi Romaniţa Diana Horga prezintă în paginile acestui volum ritualurile sărbătorilor de iarnă în satele de la poalele munţilor Zărandului, Deznea, Moneasa şi Dieci. Lăsatul secului ne introduce în ritualul sărbătorilor de iarnă, iar timp de 40 de zile, ţăranii se îngrijeau de curăţirea sufletească. Colindatul, tăiatul porcului, umblatul cu Iordanul, “calendarul de ceapă”, de prognozare a vremii etc., toate fac parte din ritualurile străvechi ale unei comunităţi care reuşeşte să îşi păstreze tradiţiile. Miron Blaga îşi va rezerva câteva pagini din acest volum pentru a reproduce o parte din culegerile folclorice realizate în anii 1970-1977 în Remeţi, Munteni şi Bulz. Sunt prezentate 17 colinde redate în forma literară. Autorii Ioan Degău şi Violeta Gherman vor semna articolul “”Pepinierea” cântecului popular din Bihor. Speranţe ale folclorului de mâine”, unde sunt prezentaţi 26 de păstrători ai tradiţiilor populare, tineri de excepţi, care fac cinste Crişanei tradiţionale.
Cristina PUȘCAȘ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam