În urma precipitaţiilor abundente căzute pe teritoriul B.H. Crişuri, în ultimele 24 de ore, au fost atinse cotele de apărare la 13 staţii hidrometrice. Pe parcursul zilei de miercuri, 27 mai 2015, începând cu ora 6:00 şi până în prezent au fost depăşite cotele de apărare în localităţile: Pocola (pe Valea Roşie), Hidişel ( pe Topa), Vadu Crişului ( pe Crişul Repede), Copăcel (pe Valea Chijic), Nuşfalău şi Marca ( pe Barcău).

În ultimele 12 de ore, cele mai semnificative precipitaţii au fost înregistrate la staţiile hidrometrice din localităţile: Pocola (19,4l/mp), Hidişel (23,5 l/mp), Beiuş (18,2 l/mp), Bulz (35,9 l/mp), Ciucea (58,7l/mp), Marca (40,6 l/mp) şi Nuşfalău (56,5 l/mp).

„În multe localităţi, cauzele care au dus la depăşirea cotelor s-au datorat fie excesului de umiditate, ca urmare a precipitaţiilor abundente, fie scurgerilor de pe versanţi şi torenţi. Din acest motiv, reamintim populaţiei că neîntreţinerea şanţurilor de scurgere şi a canalelor poate fi un real pericol la ape mari.” a declarat Dorel Dume, director A.B.A Crişuri.

Pentru marea majoritate a cursurilor de apă, în ceea ce priveşte debitul şi nivelul, tendinţa este de scădere. O atenţie sporită se solicită pentru râul Barcău unde, la ora actuală, în localitatea Nuşfalău (judeţul Sălaj) este atinsă cota de inundaţii aferentă codului portocaliu.

În acest moment, nu se pune problema unor intervenţii pe maluri sau diguri. Specialiştii A.B.A Crişuri, aflaţi pe teren, comunică din trei în trei ore cotele, debitele şi precipitaţiile înregistrate în zonele aflate sub incidenţa avertizării hidrologice astfel încât, dacă situaţia o va impune, să se poată interveni prompt şi eficient.

Avertizarea hidrologică rămâne valabilă până azi, ora 14.
În funţtie de evoluţia evenimentelor vom reveni.

COD GALBEN: Risc de viituri sau cresteri rapide ale nivelului apei neconducând la pagube semnificative, dar necesită o vigilenţă sporita în cazurile de activităţi sezoniere şi/sau expuse la
inundaţii. Depasire COTE DE ATENTIE (CA);

COD PORTOCALIU: Risc de viituri generatoare de revarsari importante susceptibile de a avea impact semnificativ asupra vietii colectivitatilor si sigurantei bunurilor si persoanelor. Depasire
COTE DE INUNDATIE (CI);

COD ROŞU: Risc de viituri majore. Ameninţare directă si generalizată asupra siguranţei persoanelor si bunurilor. Depasire COTE DE PERICOL (CP).

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri
Str. Ion Bogdan, nr. 35, 410125 Oradea,Tel: (0259) 442 033; (0259) 443 892; Fax: (0259) 444 237
Birou Relaţii cu Presa
Anca MIHOCIU
E:mail: presa_abacrisuri@yahoo.com
Tel: 0746/179564

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam