În preambulul zilei de 15 iunie, când omagiem de 127 de ani pe Poetul Nepereche, luni, 13 iunie, Cetatea Oradea, a fost gazda unei lansări de carte dedicată Luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu.

Evenimentul, desfășurat în Grota Roșie din Cetatea Oradea, a fost unul care a marcat, în avans, cei 127 de ani care s-au scurs de la moartea lui Mihai Eminescu. Întâlnirea orădenilor care au dorit să marcheze acest moment a fost prilejuită de lansarea cărții ”Cosmos eminescian”, a profesorului dr. Ioan Baba Armânescu. Volumul care a văzut, zilele trecute, lumina tiparului la Editura Primus, este cel de a XIV-a volum al autorului, respectiv a treia despre Eminescu. Prima parte a cărții aduce completări, precizări și noi argumente la optica energetică prin care e privită opera Fiului Cerului nostru. A doua parte ilustrează aceeași temă cu ajutorul metodologiei popoarelor lumii. Cea de a treia parte privește relația Eminescu – Energia cu realități din instantaneele interiorității psihice a zenitului – Luceafăr al scrisului nostru poetic. Profesorul Ioan Baba Armânescu este primul și, până acum unicul, cercetător al eminescianității din punct de vedere al arheității energetice. Sinteză a genialei inducții eminesciene și a concluziilor marilor învățați ai lumii, studiați la Viena și Berlin, concepția cosmogonică eminesciană e de o surprinzătoare actualitate energetică, ea acoperă datele fizice moderne care, la rândul lor, se reunesc în meditația filosofică a Clăditorului, a Cuvântului reflexiv românesc. ”Ca de fiecare dată, cuvintele sunt mai sărace decât gândurile.
Rândurile de față se constituie în cea de-a treia cărțulie despre înțelesul pe care îl are expresia ”deodată un punct se mișcă” din Scrisoarea I. Punctul din Geneză așa cum l-a văzut Eminescu este energie. Fiul cosmosului este punctul prin care s-a născut și s-a dezvoltat constelația gânditorilor filosofiei românești”, a subliniat profesorul Ioan Baba Armânescu. Totodată despre volum a vorbit prof. univ. dr. Gavril Cornuțiu. ”Eminescu aparține genomului etniei românești. Este o carte plină de concentrație, de modele cosmogonice. Această carte nu poate fi citită în mod cursiv. E ca la dulcețurile prea concentrate, trebuie să lași și pe a doua zi”, a declarat prof. Unid. dr. Gavril Cornuțiu. De asemenea, poeta Sabina Măduța a recitat o poezie în cinstea autorului. La final autorul a împărțit celor prezenți cărți și a scris autografe.
Cristina PUȘCAȘ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam