Despre arta abstractă s-au spus multe dar totuşi prea puţine. Este dificil, chiar şi pentru specialişti, să spună cum trebuie privită arta abstractă. Şi pentru că limbajul vizual este într-un soi de contrasens cu cuvintele, vom lăsa lucrările lui Harris Wallmen să capete sensuri şi viaţă prin ochii şi inteligenţa emoţională a privitorilor. Expoziţia de artă abstractă a artistului orădean va fi găzduită de Sinagoga Neologă Zion din str. Independenţei.

Artist complex (pe lîngă pictură face şi cioplituri în lemn, cuţite, fotografie etc.), Harris Wallmen nu este la prima expoziţie personală dar cu siguranţă aceasta este prima din Oradea, de această factură. A expus lucrări de certă valoare artistică în Cluj, Sibiu sau Bucureşti, acolo unde i-au cerut promotorii sau galeriile de artă interesate. „În toate domeniile artistice există la un moment dat o <întoarcere acasă>, fie proprie, ca în cazul meu, fie figurativă, reprezentînd o întoarcere la origini, o schimbare de paradigmă. Sper ca Oradea să devină, în viitorul apropiat, un oraş mai prietenos cu artele, cu cultura, valori ce determină în ochii turiştilor creşterea gradului de atractivitate al unui oraş”, spune artistul.

Discursul artei lui Harris Wallmen este discursul propriei gîndiri ermetice: tuşele viu colorate se întrepătrund, asemenea gîndurilor artistului care se reflectă în propria operă. Ceea ce pare a scăpa gîndirii sînt liniile, punctele de referinţă, spaţiul pînzei. Uneori chiar şi culorile, ceea ce ne face să credem că însuşi autorul este convins de ermetismul lucrărilor sale, dacă nu pentru sine însuşi cel puţin pentru privitori. Rolul tablourilor din această expoziţie este de a fi interpretate: privitorul poate interveni în creaţia artistică prin faptul că o nouă interpretare este o nouă creaţie şi aşa mai departe, o progresie aritmetică de raţie 1. Este vorba atît de tablou, cît şi de cel care-l priveşte. Spectatorul este cel care închide cercul. El participă cu gîndirea proprie la creaţie şi la interpretare. Privitorul aşează elementele abstracte ale artei lui Harris Wallmen, după reguli proprii.

Expoziţia „Contrasens”, a artistului plastic Harris Wallmen, în organizarea Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, este cu vînzare şi va sta pe simezele Turnului Primăriei din 8 pînă în 22 iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam