Marți (12 aprilie a.c.), cu începere de la ora 13, în sala festivă a Liceului ”Onisifor Ghibu” din Oradea, se va desfășura prima ediție a concursului ”Memoria statuilor”, inițiat de Filiala Bihor a Uniunii ”Vatra Românească” și organizat în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Comitetul pentru Cultură al Județului Bihor. Între instituțiile partenere care își dau concursul la reușita acțiunii se numără: Primăria Oradea, Universitatea din Oradea, Muzeul Țării Crișurilor, Liceul ”Onisifor Ghibu”, Asociația Pro România Europeană și Fundația culturală ”Cetate – Durgheu”.
Concursul se adresează elevilor pasionați de istorie, cultură și civilizație din clasele IX-XI de la 23 de licee orădene. Manifestarea își propune să stimuleze interesul elevilor din ciclul liceal pentru cunoașterea istoriei neamului românesc și, în context, a unor semnificative repere ale istoriei locale și culturale, prin prisma cunoștințelor referitoare la monumente de for public din Oradea. Concursul vizează, totodată, sensibilizarea tinerilor față de importanța monumentelor de for public pentru istoria culturală și identitatea orașului, deopotrivă pentru protejarea și punerea în valoare a acestor creații artistice care înnobilează peisajul urbanistic.
Fiecare instituție școlară va fi reprezentată de un singur echipaj format din trei membri, coordonați de către un profesor îndrumător.
Participarea la acest concurs certifică acceptarea și conformarea la prezentul regulament a tuturor participanților (concurenți, îndrumători, organizatori, evaluatori, parteneri). Întrebările adresate concurenților vor face referire, după caz, la: denumirea monumentului; anul în care a fost dezvelit; locul de amplasare; sculptorul care a realizat lucrarea; aspecte relevante din biografia personalității întruchipate în creația artistică respectivă; relevanța lucrării în ansamblul operei artistului plastic; legătura personalității transpuse artistic, respectiv a artistului plastic cu Oradea și Bihorul; destinul unor monumente care nu se mai regăsesc astăzi în spațiul public orădean; lucrări de artă monumentală ce vor îmbogăți patrimoniul artistic al urbei.
Premiile vor consta în cărți și diplome.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam