Concertul actual:
Joi, 25 februarie 2016, ora 19, Sala de concerte „Enescu-Bartók”
2016 február 25, csütörtök, 19 óra, Enescu-Bartók hangversenyterem

J. Sibelius: Uvertura „Finlandia”, op. 26 / Finlandia nyitány, op. 26
C. Reinecke: Concert pentru flaut și orchestră în Re major, op. 283
D-dúr fuvolaverseny, op. 283
L. v. Beethoven: Concert nr. 5 „Imperialul” pentru pian și orchestră în Mi bemol major, op. 73
5., Esz-dúr Imperial zongoraverseny, op. 73

Dirijor / Vezényel: Jankó Zsolt
Soliști / Közreműködnek: Mihaela Anica – flaut / fuvola
Horia Maxim – pian / zongora

Despre artiști:

JANKÓ ZSOLT – dirijor

Jankó Zsolt, dirijorul Filarmonicii de Stat Oradea şi al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, s-a născut în 1978, la Cluj. După studii de vioară la Liceul de Artă Sigismund Toduţă din oraşul natal, în 2002 a absolvit secţia de dirijat orchestră a Academiei de Muzică Gheorghe Dima, sub îndrumarea maestrului Petre Sbârcea, tot aici a urmat masteratul în arta dirijorală. Între 2003-2004 a studiat la Universitatea de Muzică din Viena cu Leopold Hager, în 2005-2006 a obţinut o bursă Erasmus la Conservatorul Benedetto Marcello din Veneţia studiind cu Giorgio Proietti. În perioada 1999-2008 a participat la numeroase cursuri de măiestrie, susţinute de: Octav Calleya (1999, 2000, 2001), Emily F. Brown (2002), Acél Ervin (2003), Peskó Zoltán (2005, 2006, 2008) şi Tihanyi László (Szombathely 2007, curs de dirijat muzică modernă), în aprilie 2010 a participat la cursurile de dirijat organizate de Orhcestra Tonhalle din Zürich, sub îndrumarea dirijorului David Zinman. Între anii 2005-2007 a fost asistent universitar, conducând cursurile Orchestrei Facultăţii de Muzică a Universității Oradea. De-a lungul activităţii sale concertistice a dirijat orchestrele simfonice ale filarmonicilor din Sibiu, Braşov, Cluj, Satu Mare, Craiova, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, Orchestra Filarmonicii din Odorheiu Secuiesc. În Ungaria a fost invitat să dirijeze Orchestrele Simfonice MÁV, Szeged şi Szombathely. În calitate de dirijor al Filarmonicii de Stat Oradea susţine cu regularitate şi concerte educative pentru tineret. A realizat totodată numeroase spectacole de operă şi balet cu Opera Naţională Română din Cluj şi Opera Maghiară din Cluj. În cadrul Festivalului Bartók din Cluj a dirijat toate cele trei compoziţii pentru scenă semnate de Bartók. Cu ocazia Zilelor Muzicii din Nyírbátor (Ungaria) a dirijat în 2007 Pärnu City Orchestra din Estonia. În 2010 a dirijat la Festivalul Internaţional de Operă de la Miskolc (Ungaria) şi în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein la celebrul Konzerthaus din Berlin. Jankó Zsolt este totodată și dirijor asistent al Orchestrei Festival din Budapesta.

MIHAELA ANICA – solistă (flaut)

Muzician înzestrat cu o mobilitate artistică remarcabilă, Mihaela Anica desfăşoară – atât în Austria, ţara sa de adopţie, cât şi dincolo de graniţele acesteia – o bogată activitate scenică, interpretând, în numeroase recitaluri şi concerte, unele dintre cele mai valoroase lucrări din întreaga creaţie camerală şi concertantă dedicată flautului. Printre cele mai importante evenimente muzicale la care a luat parte se numără festivalurile „Allegro Vivo” (Austria), „Acanthes – Flute Atelier” (Franţa), „Festivalul George Enescu” precum şi recitalurile susţinute în seria de acţiuni culturale organizate de „KulturKontakt Austria”. De asemenea, a câştigat, de-a lungul anilor, importante distincţii şi burse de excelenţă – Werner Tripp Memorial Fund şi Tokyo Foundation, printre altele. Între anii 2008-2010 face parte din prestigiosul ansamblu „Orchestre de Flutes Français” din Paris, iar în perioada 2010-2011 colaborează cu Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti. În prezent este membră a grupului „Maxim Quartet”, o formaţie inedită al cărei succes a condus la participarea acesteia la festivaluri internaţionale precum „Festspiele Europäische Wochen” (Passau, Germania), „Israel Festival” (Ierusalim) sau „George Enescu” (România). Mihaela Anica a beneficiat de îndrumarea unor importanţi flautişti şi pedagogi europeni, printre cei mai cunoscuţi dintre aceștia numărându-se Ion Bogdan Ştefănescu (Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti), Barbara Gisler-Haase (Universitatea de Muzică şi Artă Dramatică din Viena), Pierre-Yves Artaud (Ecole Normale de Musique de Paris), Karl-Heinz Schütz (Wiener Philharmoniker) sau Rafael Leone (Wiener Symphoniker). Concomitent cu activitatea sa concertistică, Mihaela Anica se dedică pedagogiei, prin implicarea sa în proiecte de educaţie muzicală : „Flute Update” (Editura Doblinger – Viena), Yamaha Academy of Music – Viena, Anton Stadler Musikschule – Bruck a.d. Leitha, Austria. Unele dintre cele mai importante proiecte ale sale sunt cursurile de măiestrie (susţinute la Bistriţa, Botoşani, Oradea, etc.) adresate atât elevilor sau studenţilor cât şi profesorilor de flaut. De asemenea, începând cu anul 2011 interpreta Mihaela Anica este reprezentant, în România, al „Wiener Floetenwerkstatt” (Atelier Tomasi), cel mai important constructor şi furnizor de flaute din Austria.

HORIA MAXIM – solist (pian)

Considerat unul dintre cei mai buni pianişti ai generaţiei sale, Horia Maxim (născut în 1971 la Galați) abordează un repertoriu vast, atât ca solist concertist – colaborator, în peste 500 de concerte, al majorităţii orchestrelor simfonice din ţară, sub bagheta unor prestigioşi dirijori precum Emil Simon, Petre Sbârcea, Ovidiu Bălan, Corneliu Dumbrăveanu, Emanuel Elenescu – cât şi ca partener al unor importanţi interpreţi români şi străini (ex. Maxim Quartet – grup constituit în anul 2011) în recitaluri camerale susținute pe scene din Germania, Franța, Italia, Austria, Japonia și, bineînțeles, din țară. Horia Maxim participă, de câţiva ani, la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale, cele mai importante dintre acestea fiind „Europäische Wochen Festspiele“ (Passau, Germania), „Festivalul Internațional George Enescu“, „Israel Festival” (Ierusalim, Israel), „Nuova Consonanza“ (Roma, Italia), „Bucharest Music Film Festival” și „Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi” (București). Realizările sale cuprind numeroase înregistrări, Horia Maxim interpretând, printre altele, un număr semnificativ de creaţii muzicale în primă audiţie (ex. „Concerthymne” pentru pian și orchestră de Liviu Dănceanu – CD produs în anul 2012). De asemenea, a înregistrat variate lucrări pianistice pentru coloana sonoră a unor filme produse în Franţa şi Statele Unite ale Americii. Și-a început studiile la Liceul de Muzică George Enescu, sub îndrumarea profesorului Mircea Costache, finalizându-le cu diploma de masterat a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa maestrului Dan Grigore și Delia Pavlovici. În paralel cu activitatea solistică, Horia Maxim desfăşoară o activitate pedagogică susţinută, în cadrul Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti. În această calitate a fost invitat, deseori, să susțină importante proiecte de educație (cursuri, competiții) românești și internaţionale.

* * *

Concertul următor:
Joi, 3 martie, vineri, 4 martie 2016, ora 19, Sala de concerte „Enescu-Bartók”
2016 március 3, csütörtök, március 4, péntek, 19 óra, Enescu-Bartók hangversenyterem
Concert cu muzică din filme / Filmzenei hangverseny

Dirijor / Vezényel: Werner Gábor (Ungaria / Magyarország)

În program / Műsoron:
Captain America, Live Is Beautiful, Fiddler on the Roof, The Man in the Iron Mask, Schindler’s List, The Talented Mr. Ripley, Star Wars, The Olsen Gang, The English Patient, Stardust, Planes, Ben-Hur, Harry Potter ș. a.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam