Marţi, 10 noiembrie a.c., noi, studenții de la specializările Științe Politice și Științele Comunicării, din cadrul Universităţii Oradea, am avut-o ca invitat, la seminarul „Comunismşi tranziţie”, pe jurnalista şi doctorul în istorie Cristina Pușcaș.

Tema a fost comunismul şi, implicit, ororile care care s-au petrecut în această perioadă în Penitenciarul Oradea. În ziua de azi, noi, tinerii, tindem să subestimăm trecutul, trăind cu falsa impresie că celor care au trăit înaintea noastră le-a fost ușor.
Comunismul și istoria lui în România aproape că au devenit o banalitate. Manualele școlare sunt doldora de informații aproape sterpe și lipsite de valoarea umană, care mai mult plictisesc în loc să aducă o informație utilă. Cu toate acestea, din filele istoriei se pot desprinde realitățile crunte ale unui trecut însângerat.

Cristina Pușcaș a fost prima persoană care s-a aventurat prin arhivele închisorii din Oradea. Din ce a aflat în arhive și din nenumăratele mărturii pe care le-a auzit, jurnalista ne-a împărtășit și nouă detalii despre ororile petrecute în spatele ușilor temniţei orădene. Aceste informații nu mai sunt un secret, și poate nici n-au fost, dar câți știam oare că deținuții din Oradea în comunism erau supuși unor tratamente demne de Alcatraz.

Frigul, foamea și izolarea erau cele mai grele condiții de suportat, a spus jurnalista. Erau dimineţi în care după ce citeam mărturile oamenilor care au cunoscut cumplitele torturi şi schinjuiri la care erau supuşi aceşti deţinuţi politici, mi se făcea rău, aveam strări de greaţă – a mai afirmat ea, făcând referire la mâncarea alterată, descompusă, de foarte proastă calitate pe care o primeau foştii deținuții politici închişi în închisorile Gulagului românesc.

Printre deținuții care au fost încarcerați în Penitenciarul Oradea se numără numeroase personalități ale României: Arlette Coposu, episcopul greco-catolic Iuliu Hirțea, Maria Cenușă, dar și Arsenie Boca.

Printre altele, invitata ne-a mai vorbit și despre dificulățile întâlnite în timpul cercetărilor sale. Reticența oamenilor și birocrația rămând o mare piedică în aflarea adevărului.
Bianca Dacin, Jurnalism anul III

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam