„Un popor trăieşte prin memorie şi piere prin uitare”, spune un dicton al cărui adevăr nu mai trebuie demonstrat. Memoria unui neam rămâne mereu trează peste veacuri şi prin monumentele pe care le consacră înaintaşilor.
În aprigele încleştări din septembrie – octombrie 1944 pentru eliberarea întregului teritoriu românesc, alipit nedrept şi vremelnic Ungariei prin Dictatul de la Viena, la Nojorid, Livada, Chişirid, Leş, Păuşa şi Şauaieu au căzut pe câmpul de luptă 830 de militari, din care mai bine de jumătate îşi odihnesc somnul de veci în gropi comune. Gloanţele ucigaşe n-au ales după neam şi lege. Eternizarea jertfei lor în memoria colectivă este pentru noi, cei de azi, o datorie sfântă, de onoare.
Filiala Bihor a Uniunii Vatra Românească anunţă constituirea unui comitet de iniţiativă pentru ridicarea în comuna Nojorid a unui monument, altar de veşnică recunoştinţă şi amintire în timp a celor ce s-au jertfit pentru păstrarea fiinţei naţionale în vâltoarea luptelor de acum 71 de ani.

Slujbă de pomenire

Joi (21 mai 2015), ora 12, în ziua praznicului împărătesc al Înălţării Domnului, Filiala Bihor a Uniunii Vatra Românească, în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox Român Oradea, cu Primăria Nojorid, parohiile şi şcolile din cuprinsul comunei, organizează, la Leş, pomenirea celor căzuţi pentru apărarea gliei străbune. Jertfa de sânge a acestora va fi evocată de col. (r) dr. Constantin Moşincat şi col. (r) Grigore Bartoş. Cuvenita slujbă de pomenire va fi săvârşită de către părintele protopop Dorel Rusu, înconjurat de un sobor de preoţi de la bisericile din cuprinsul comunei Nojorid.

Comitetul Director al Filialei Bihor a Uniunii Vatra Românească

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam