Azi, 3 septembrie 2015, comisia româno-ungară a finalizat prima etapă a verificărilor la lucrările cu rol de apărare împotriva inundaţiilor aflate pe teritoriul României. Verificările au avut drept scop urmărirea exploatării şi întreţinerii lucrărilor aflate în zona comună de interes şi a vizat cursurile de apă: Crişul Repede, Barcău și Ier.

Anul acesta, pe râul Crişul Repede comisia a verificat digurile de apărare din Oradea, aflate pe tronsonul pod Dacia-pod Decebal, lucrările de apărare de pe sectorul Tărian-Cheresig, consolidările vegetative de pe Valea Fânațelor de la Sărsig, lucrările de reamenajare de pe Valea Cosmo precum și acumulările Suplacu de Barcău, Leșu, Tileagd și Lugaș. De asemeni au fost verificate și pompele administrate de A.N.I.F. Bihor aflate la Diosig, Săcuieni, Cheresig și Santău Mic.

„Comisia nu a constatat lipsuri care să influenţeze siguranţa lucrărilor. Prin urmare,, starea digurilor, a covorului vegetal, a magaziilor, a staţiilor de pompare precum şi a canalelor de ape interne este în conformitate cu normativele acceptate de ambele părţi. Aceeași comisie va verifica, săptămâna viitoare, lucrările de apărare din Debrecen, Ungaria.” a declarat Pásztor Sándor, director tehnic A.B.A Crişuri.

Delegaţia română a întrunit experţi din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor şi din cadrul Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Bihor.

„Până la finele lunii octombrie se vor efectua încă trei verificări: două pe teritoiul Ungariei, şi încă una pe teritoriul României. Fiecare vizită în teritoriu urmăreşte acelaşi scop comun, şi anume: siguranţa lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor.” a declarat Dorel Dume, director A.B.A Crişuri.

În baza „Regulamentului de apărare împotriva inundaţiilor”, intrat în vigoare în 2004, în bazinul hidrografic Crişuri-Körös anual se fac verificări comune la lucrările de apărare împotriva inundaţiilor.

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri
Str. Ion Bogdan, nr. 35, 410125 Oradea,Tel: (0259) 442 033; (0259) 443 892; Fax: (0259) 444 237
Birou Relaţii cu Presa
Anca MIHOCIU
E:mail: presa_abacrisuri@yahoo.com
Tel: 0746/179564

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam