Stela sepulcrală a părinţilor lui Emanuil Gojdu, ridicată de Fundaţiunea Gojdu în anul 1916 (cu ocazia comemorării unui veac de la trecerea la cele veşnice a mamei acestuia), a fost recent adusă la forma iniţială, concomitent cu refacerea completă a celor două morminte, prin merituosul efort al Administraţiei Domeniului Public Oradea (administraţie care traduce în viaţă decizia Primăriei de a asigura buna îngrijire a mormintelor unor personalităţi de seamă ai urbei, ce-şi dorm somnul de veci în Cimitirul Municipal).

Textul sculptat în marmura pietrei funerare a fost compus de avocatul Nicolae Poynar din Aleşd, nepot al răposaţilor şi membru de drept al Reprezentaţiei Fundaţiei. La sfințirea stelei a oficiat de protopopul Andrei Horvat și a cântat corul „Hilaria” a Bisericii cu Lună, dirijat de Nicolae Firu. Textul este următorul: „Memoriei părinţilor fericitului fundator Emanuil Gozsdu, ATANASIE POPOVICIU GOZSDU repausat în 25 iulie 1821 şi ANA POYNAR de KIRALYDAROCZ repausată în 22 iulie 1816.În semn de recunoştinţă, FUNDAŢIUNEA GOZSDU”.

Asociaţia Absolvenţilor Liceului Emanuil Gojdu are, prin Statut, sarcina conservării stelei sepulcrale fundaţionale a părinţilor lui Emanuil Gojdu, drept care, încă din anul 1981, sub directa îndrumare a fondatorului Cărţii de Aur, ilustrul profesor Emil I. Roşescu, a fost găsit mormântul (într-o stare deplorabilă), iar uterior s-a refăcut împrejmuirea şi s-a repus placa de marmură pe locul iniţial.
Mulţumim şi pe această cale Consiliului Local, Primăriei şi, personal, domnului director Liviu Andrica pentru grija ce o arată locului de veci al părinţilor marelui mecenat, patronul spiritual al Colegiu Naţional „Emanuil Gojdu”, pe a cărui frontispiciu îi regăsim numele începând cu anul 1919.
Ioan COHUT, Asociaţia Absolvenţilor Liceului Em. Gojdu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam