Evenimentul ~cultural-artistic-gastronomic~ este la a şaptea ediţie şi reuneşte în prima duminică a lunii septembrie din fiecare an românii din împrejurimile Salontei şi nu numai.
De ce un festival al sarmalelor? Pentru că într-o lume alertă, într-o goană nebună pentru câştigarea pâinii cea de toate zilele avem nevoie de momente în care să uităm de griji, să dăm mâna unii cu alţii, să povestim aşa cum bătrânilor noştri le făcea plăcere să stea împreună pe laviţă şi să împartă experienţele vieţii. Şi, mai apoi, pentru că sarmaua vine din vremuri îndepărtate şi se găseşte pe masa oricărui român de oriunde şi de oricând. Nu este un obicei culinar cu rădăcini româneşti (deoarece găsim sărmăluţe pe aproape toate continentele), dar a devenit parte componentă, indispensabilă a bucătăriei autohtone, pentru că şi în vreme de „dulce” şi în vreme de post, şi la nuntă, şi la înmormântare, şi la botez, şi pe masa bogatului, şi pe masa săracului se lăfăie vestitele sarmale. De aceea, gustul unei sărmăluţe „ca la mama acasă” este motiv de sărbătoare în prima duminică a lunii septembrie din fiecare an, aici la Salonta.
Ce se întâmplă, de fapt? De regulă, participă echipaje din Salonta şi din satele învecinate, gătindu-se în jur de 13.000 de sarmale. Se dă startul concursului, juriul se plimbă pe la corturile frumos decorate, interpreţii locali îşi încep repertoriul etc. Are loc jurizarea, se oferă diplome participanţilor, iar sarmalele se împart gratuit celor prezenţi. Începe programul artistic care durează până seara târziu. Evenimentul are loc în frumosul Complex Muzeal Vatra Satului Românesc, din Parcul Maria.
Pe lângă aspectul cultural-gastronomic, organizatorii vizează şi o latură socială, realizând în fiecare an o tombolă. Banii strânşi au fost oferiţi fie copiilor foarte talentaţi proveniţi din familii sărace, fie familiilor năpăstuite… Anul acesta tombola va fi organizată pentru fiica domnului Rotariu, Casandra. Vor fi puse la vânzare circa 1000 de bilete în valoare de 5 lei biletul. Despre fetiţă am înţeles că ştiţi dvs. mai multe. Totodată, va fi scos la licitaţie un tricou al echipei Steaua Bucureşti, cu semnăturile tuturor jucătorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam