Copiii din 5 localităţi bihorene defavorizate cultural vor putea viziona gratuit, anul acesta, spectacolul de teatru intitulat „Căsuţa de turtă dulce” (după povestea „Hansel şi Gretel” a fraţilor Grimm), realizat de Asociaţia Culturală D’ART. În cadrul spectacolului vor fi promovate elemente specifice identităţii culturale rroma, în special prin includere în cadrul acestuia a unui fond muzical pe teme rroma; de asemenea, la finalul fiecărui spectacol se vor organiza ateliere de promovare a toleranţei inter-etnice prin teatru.
Grupul-ţintă direct al acestui proiect este reprezentat de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani din mediul rural bihorean, care vor participa la spectacolele de teatru şi la atelierele de promovare a toleranţei inter-etnice. Acest grup a fost identificat în baza analizelor care au demonstrat accesul limitat al copiilor din mediul rural la spectacole de teatru. Estimăm participarea unui număr mediu de 50 de copii din fiecare comunitate locală spectacol; în total, 250 de copii vor beneficia gratuit de spectacolul pregătit.
La atelierele de promovare a toleranţei inter-etnice ne propunem să lucrăm cu un număr minim de 10 copii din fiecare comunitate, ajungând astfel la 50 de copii care vor beneficia gratuit de acestea. Prin discuţii, exemple, jocuri de rol şi alte activităţi vor fi prezentate aspecte-cheie cu privire la diversitatea culturală, importanţa dialogului şi a comportamentelor tolerante faţă de minorităţi, în special faţă de minorităţile etnice.
Criteriile care vor sta la baza alegerii comunităţilor în care se va implementa proiectul sunt: accesul copiilor la spectacole de teatru, diversitatea etnică (comunităţi care au minorităţi etnice maghiare sau rrome semnificative) şi disponibilitatea autorităţilor publice de a sprijini proiectul.

Inițiativa face parte din cadrul proiectului “Căsuţa de turtă dulce”, spectacol de teatru cu păpuşi şi marionete, pentru copiii din mediul rural, derulat în perioada aprilie – decembrie 2015. Proiectul a primit finanţare în cadrul Programul PA17/RO13 “Promovarea diversității în cultura și artă în cadrul patrimoniului cultural european”, fiind finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.

Asociația Culturală D’Art
Președinte Nicolae Pop

Persoană de contact:
Tomina Săveanu – responsabil comunicare, tomina.saveanu@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam