Membrii comisiei pentru jurizarea lucrărilor înscrise la concursul de idei ,,Statuia Ion.I.C. Brătianu”, organizat de Primăria Oradea, sesiunea 20-27 ianuarie 2015, s-au întrunit ieri, pentru a stabili câștigătorii celor trei premii, urmând ca, în următoarea şedinţă a Consiliului Local, dintre cele trei machete premiate să fie desemnată statuia care va fi amplasată în Parcul Brătianu.
Pentru realizarea statuii au fost înregistrate douăzeci și două de lucrări, din care două au participat și la prima sesiune. La sesiunea din septembrie a concursului nu a fost desemnat niciun câștigător.
Comisia de jurizare a lucrărilor a fost formată din Ilie Bolojan – primarul municipiului Oradea, viceprimarul Mircea Mălan, Adriana Lipoveanu – arhitectul șef al municipiului, Valentin Tănase – artist plastic, Ștefan Paskucz – arhitect, Ramona Novicov – critic şi istoric de artă și arhitectul Vlad Popescu Sturz. Comisia întrunită ieri a decis ca jurizarea să se realizeze în două etape, în etapa a doua intrând lucrările care au obținut minimum 350 de puncte din punctajul maxim de 700.
Criteriile care au stat la baza jurizării au fost: încadrarea în tema de concurs, originalitatea demersului artistic, mesajul transmis și posibilitatea celei mai bune încadrări în ambient. Astfel, în etapa a doua a concursului s-au calificat șase lucrări, dintre care, în urma unei analize comparate a machetelor, a detaliilor de cap și a părților scrise cu argumentarea încadrării statuii în parc, pe primele trei locuri s-au situat următoarele lucrări:
– Locul I a fost obţinut de lucrarea cu codul de identificare BG 27386, autor Radu Ciobanu din Satu Mare (695 de puncte) – premiu echivalentul în lei la cursul de azi a sumei de 2000 euro, impozabili;
– Locul II – lucrarea cu codul de identificare GT 91357, autor Gheorghe Tănase din București (598 de puncte) – premiu echivalentul în lei la cursul de azi a sumei de 1500 euro, impozabili;
– Locul III – lucrarea cu codul de identificare MM 26574 – autor Marius Mureșan din Recea, jud. Maramureș (565 de puncte) – premiu echivalentul în lei la cursul de azi a sumei de 1000 euro, impozabili.
Urmează ca, în şedinţa din 29 ianuarie, Consiliul Local al municipiului să desemneze dintre cele trei machete premiate pe cea care va face obiectul contractului cu municipalitatea, în vederea realizării statuii lui I.C. Brătianu.
Până la data de 31 iulie 2015 ar urma să aibă loc turnarea în bronz a statuii și realizarea ansamblului (soclului), statuia urmând a fi inaugurată pe data de 20 august, ziua în care s-a născut Ion I.C. Brătianu. Statuia va fi amplasată în parcul Ion I.C. Brătianu, în zona mediană, adiacent cu Aleea Ștrandului.
Pe această cale, Primăria mulțumește tuturor artiștilor participanţi pentru interesul arătat faţă de concurs și pentru efortul depus în realizarea şi prezentarea machetei, felicitându-i totodată pentru operele realizate.

Cu stimă,
Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam