Una dintre fațade a fost eliberată de schele și plase, scoțând la iveală frumusețea decorațiunilor acestei clădiri monument.

Proprietarul casei, János Poynár, era, la începutul anilor 1900, membru al consiliului orăşenesc şi şeful depozitului de tutun. Actualul imobil, casă de raport se va amenaja pe o veche casă dărăpănată a familiei Poynar. Noua casă de raport a fost proiectată de arhitectul orădean, Ferenc Sztarill, executarea lucrărilor fiind coordonată şi finalizată de către acelaşi arhitect, în noiembrie 1907. Încăperile de la parter ale noului imobil au fost destinate diferitelor magazine, între care se afla şi o prăvălie de haine bărbăteşti, la mezanin era un magazin de mobilă de fabricaţie locală şi un cabinet stomatologic. Clădirea de plan dreptunghiular aflat la colţ de stradă este dominată de o structură şi decor tipic stilului secession.
Lucrările de rabilitare a imobilului au demarat în cursul lunii aprilie a.c.. Consiliul Local al Municipiului Oradea a aprobat încă din cursul lunii mai a anului trecut indicatorii tehnico-economici pentru realizarea obiectivului de investiţie ,,Reabilitare faţadă şi casa scării, înlocuire ţiglă la acoperiş la Palatul Poynar, str. Nicolae Grigorescu nr. 6 din Oradea”, ca urmare a stării avansate de degradare. Acest proiect este unul pilot pentru ceea ce înseamnă reabilitare faţade din centrul istoric, iar proiectul tehnic a fost deja finalizat de către Fundaţia de Protejare a Monumentelor Bihor. Municipalitatea acordă un grant nerambursabil de 20% din valoarea lucrărilor contractate, iar diferenţa de 80% se va acorda locatarilor în baza unui credit rambursabil cu rate pe 5 ani fără dobândă, actualizat cu rata inflaţiei. Din punct de vedere juridic, Casa Poynar este o proprietate mixtă, respectiv proprietatea privată a municipiului Oradea şi proprietari privaţi. Proiectul de reabilitare presupunea refacerea ornamentelor distruse, repararea acoperişului, a jgheaburilor, burlanelor şi repararea părţile de tencuieli distruse de timp. De asemenea, au existat intervenţii şi la casa scărilor.
Fațada dinspre Piața Ferdinand a fost deja finalizată, fiind demontate schelele și plasele. A ieșit la iveal o clădire splendidă, cu oranmente spectaculoase. În axa centrală a faţadei, între ferestrele de la etajul al doilea se află relieful unui corb cu un inel între ciocuri şi anul 1894, încadrat de o cunună barocizantă.

Cristina Puscas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam