O bunică, domiciliată în Oradea, pe strada General Magheru, într-un apartament situat la etajul 6 al unui bloc de locuinţe, a fost salvată de pompierii militari orădeni în cursul serii de joi, 14 ianuarie a.c.

În jurul orei 20.35, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a fost sesizat cu privire la faptul că, o femeie în vârstă de 85 ani s-ar putea afla în pericol, nepotul octogenarei precizând că aceasta nu putea fi contactată.
Pentru gestionarea posibilei situaţii de urgenţă au fost alertaţi pompierii militari din cadrul Detaşamentului 1 Oradea, care, utilizând completul de salvare de la înălţime, au coborât pe faţada blocului, de la etajul 7 la etajul 6, pătrunzând în apartament prin fereastra de la balcon. Forţele de intervenţie au găsit-o pe octogenară căzută în dormitor, aceasta aflându-se pe jos, în acelaşi loc, de patru zile.
Paramedicii Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea, prezenţi la faţa locului, au acordat bătrânei, care era conştientă, dar prezenta o stare generală alterată, primul ajutor calificat, transportând-o ulterior la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean.

Coşurile de fum- cele mai frecvente cauze de incendiu în această perioadă

În aceeaşi zi, echipajele Detaşamentului 1 Oradea au localizat şi lichidat un incendiu produs la podul unei locuinţe situate pe strada George Enescu din municipiu.
Pompierii militari au acţionat cu operativitate, reuşind să limiteze pagubele la aproximativ doi metri pătraţi pardoseală.
Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o coşul de fum amplasat necorespunzător sau neprotejat termic faţă de materialele combustibile.

O operaţiune similară a fost desfăşurată în jurul orei 17.50, de pompierii militari din cadrul Staţiei Ştei, care au acţionat pentru stingerea unui incendiu produs la coşul de fum al unui bloc de locuinţe de pe strada Andrei Mureşanu din localitate. Evenimentul, provocat cel mai probabil de coşul de fum necurăţat de funingine, nu s-a soldat cu pagube.

În scopul prevenirii unor astfel de situaţii, ce pot periclita bunurile sau chiar viaţa oamenilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor reaminteşte următoarele măsuri de apărare împotriva incendiilor:

• coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate;
• în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile;
• coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
• la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
• nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperisului, planşeului etc.;
• în podul clădilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;
• se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lânga pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

OFIŢER INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Căpitan
CAMELIA ROŞCA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam