Bugetul Municipiului Oradea e mai sărăcăcios cu 43% față de anul trecut, în condițiile în care mare parte din proiectele pe fonduri europene s-au finalizat. În schimb, veniturile proprii sunt în creștere pe fondul majorărilor substanțiale de impozite locale.

Potrivit proiectului de buget, în acest an administrația orădeană are la dispoziție 909.206.440 lei, din care pentru cheltuielile operaționale se vor aloca 765.386.120 lei, adică 84%, iar pentru investiții se va aloca doar 16%, adică 143.820.320 lei. Față de anul trecut, când bugetul a fost alimentat cu bani din fonduri europene, în acest an bugetul este mai sărac cu 43%. În schimb, față de anul trecut se preconizează o creștere a veniturilor proprii cu 5%, pe fondul majorărilor de impozite locale. În ce privește cheltuirea banului public s-a inversat proporția alocărilor. Astfel dacă anul trecut pentru cheltuieli operaționale a fost suficient un procent de 41%, restul de 59% fiind cheltuiți pentru investiții, în acest an 84% din bani vor fi pentru salarii, respectiv ”organizării de alegeri locale și parlamentare”, iar doar 16% vor fi alocați pentru investiții. Cea mai mari cheltuială de personal o va înregistra Poliția Locală Oradea, cu 155%, în timp ce Primăria va avea o creștere de 119%, Administrația Imobiliară Oradea – 121%, iar Administrația Socială Comunitară Oradea – 136%. Clubul Sportiv Municipal are majorat bugetul cu 111%, suma alocată fiind de 7,34 milioane de lei. Pentru întreținerea bazelor sportive se va aloca suma de 2,88 milioane de lei, iar pentru întreținerea Cetății Oradea și a Orășelului Copiilor se prevede suma de 3 milioane de lei. O majorarea substanțială privește bugetul Asociației pentru promovarea turismului, care va beneficia de creștere a bugetului de 455%, având de cheltuit 1,5 milioane de lei. Activitatea celor 2-3 angajați s-a limitat mai mult la deplasări în străinătate pe la târgurile de turism, fără însă ca efectul să se și vadă în creșterea numărului turiștilor care vin în Oradea. Ce mai îngrijorătoare situație este datoria publică care a crescut cu 260%. Anul acesta datoria publică va fi de peste 163 milioane de lei, după ce anul trecut a fost de 63 milioane de lei, iar în 2014 de doar 47 milioane de lei. Astfel în doar doi ani s-a ajuns să se tripleze pentru a acoperi cheltuielile cu acele investiții pe proiecte nerambursabile care nu au putut fi finalizate până la finele anului trecut. Astfel în acest an, orice lucrare în derulare, campusul școlar, aquaparcul, centrala termică pe gaz, drumul expres, Pasajul Vulturul Negru etc., trebuie executată pe bani de la bugetul local, respectiv din credite.

Pentru investiții s-a prevăzut suma de 143.820.320 lei. Cea mai mare alocare financiară privește finalizarea proiectele europene. Însă, din cele 54 milioane lei alocați pentru aceste investiții, 33,5 milioane lei reprezintă de fapt credite bancare și doar 16 milioane de lei sunt surse nerambursabile. OTL va primi pentru investiții 1,6 milioane lei, Compania de Apă – 4 milioane de lei, Electrocentrale – 6 milioane de lei, iar Termoficare alte 4,2 milioane lei. Administrația Domeniului Public va avea la dispoziție 9 milioane de lei pentru lucrări, iar Administrația Imobiliară Oradea – 17 milioane de lei. În schimb, Direcția Tehnică va avea de cheltuit 28,7 milioane lei.
Cristina PUȘCAȘ

Cristina Puscas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam